18 oktober Algemene politieke beschouwingen (Apb)



De Eerste Kamer houdt dinsdag 18 oktober de Algemene politieke beschouwingen (Apb) over de plannen van de regering aan de hand van de Miljoenennota 2023. De Apb beginnen om 09.45 uur. Publiek kan het debat bijwonen op de tribune van de Eerste Kamer of via de livestream op de website. (Lees verder onder de foto)

Over twee wetsvoorstellen is die dag bovendien een hoofdelijke stemming voorzien: Wet uitbreiding taakstrafverbod en Wet kiescollege niet-ingezetenen. De hoofdelijke stemmingen vinden plaats aansluitend op de reguliere stemmingen die om 13.30 uur beginnen. Voorafgaand aan de Apb, om 09.30 uur is nog een korte voortzetting (derde termijn) van het debat van dinsdag 11 oktober jl. over de Evaluatiewet Wet financiering politieke partijen.


Over de Algemene politieke beschouwingen

Eén keer per jaar houdt de Eerste Kamer, net als de Tweede Kamer, Algemene politieke beschouwingen (Apb). Hier bespreken de Kamer en de regering de hoofdlijnen van het regeringsbeleid (de Rijksbegroting) voor het volgende jaar, zoals die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd.

De Eerste Kamer is medewetgever en controleur van de regering. De Eerste Kamerfracties geven bij monde van de fractievoorzitters hun visie op de regeringsplannen uit de Miljoenennota en de troonrede. In moties kunnen fracties oproepen tot wijzigingen van het beleid. De minister-president verdedigt namens de regering de plannen.

Bij de Algemene politieke beschouwingen wordt een vaste sprekersvolgorde aangehouden. Eerst komt de fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij aan het woord, gevolgd door de fractievoorzitter van de grootste regeringsfractie. Dit gaat zo om en om door in volgorde van fractiegrootte.


Agenda Apb en sprekerslijst

Via deze links komt u bij de agenda van de plenaire vergadering op 18 oktober en de sprekerslijst:


Apb bijwonen

Het is voor publiek mogelijk om debatten in het Eerste Kamergebouw (Kazernestraat 52 in Den Haag) bij te wonen. Het aantal plaatsen op de publieke tribune bedraagt 24. Er worden geen plekken gereserveerd, dus wanneer de tribune vol is, dan is het mogelijk dat u de vergadering niet kunt bijwonen.


Livestream

De Algemene politieke beschouwingen beginnen dinsdag om 09.45 uur. Via deze link komt u bij de livestream van het debat:


Deel dit item: