Nieuws uit de commissies van 29 november 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 29 november 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Brief van de minister van Buitenlandse Zaken over de actuele situatie in Iran

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) bespreekt de brief van de minister van Buitenlandse Zaken van 24 november jl. over de actuele situatie in Iran (36200 V, B) en besluit een brief te sturen naar de minister van Buitenlandse Zaken met het verzoek alsnog een reactie te geven op de aangenomen Motie-Nanninga c.s. over verwijdering van Iran uit de VN-vrouwenrechtencommissie (36.200, D).


Covid

Covid-combivergaderingen

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V), voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) besluiten met onmiddelijke ingang de vergaderfrequentie terug te brengen naar eens per 4 weken, tenzij tussentijds vergaderen noodzakelijk is. Covid-19-onderwerpen worden zoveel mogelijk geagendeerd in de vakcommissies, met uitzondering van de behandeling van wetsvoorstel 36194 (Eerste tranche wijziging Wet publieke gezondheid) en de evaluaties.

Infectieziektenbestrijding – pandemische paraatheid

In de Covid-combivergadering stellen de commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V), voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken(BiZa/AZ) verder vast dat er inbreng geleverd wordt voor schriftelijk overleg door de fracties van PVV (Bezaan namens Van Hattem) en PvdD (Nicolaï).

Infectieziektenbestrijding – instellen van een Maatschappelijk Impact Team (MIT)

In de Covid-combivergadering is ook vastgesteld dat er inbreng geleverd wordt voor schriftelijk overleg door de fractie van PvdD (Nicolaï).

Infectieziektenbestrijding – langetermijnaanpak covid-19

De PvdD-fractie (Nicolaï) levert inbreng voor nader schriftelijk overleg, die mogelijk meer thuishoort bij de brief over pandemische paraatheid (25295,BC). De commissies besluiten het onderwerp langetermijnaanpak covid-19 te behandelen in de Covid-combivergadering.

Digitaal EU-Covidcertificaat

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de PVV-fractie (Bezaan namens Van Hattem). Na ontvangst van de reactie zal dit onderwerp geagendeerd worden in Covid-combivergadering.


Schriftelijke inbreng

EU-voorstel: Voorstel voor een Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) bespreekt dat er inbreng geleverd wordt voor nader schriftelijk overleg door de fracties van D66 (Moonen) en GroenLinks (Karimi) gezamenlijk en de fractie van VVD (Van Ballekom).

Voorstellen van de Europese Commissie betreffende wijziging MFK en macrofinanciële bijstand aan Oekraïne voor 2023

De commissies voor Financiën (FIN) en Europese Zaken (EUZA) besluiten het pakket Europese voorstellen in behandeling te nemen (COM (2022)595/596/597). Inbreng voor schriftelijk overleg zal worden geleverd door het lid Van Ballekom (VVD).

Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

Inbreng voor het voorlopig verslag van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wordt geleverd door de fractie van de VVD (Keunen), de fracties van GroenLinks en PvdA gezamenlijk (Krijnen en Karakus) en door de fracties van D66 (Van der Voort), de PVV (Van Kesteren), de SP (Gerkens) en de ChristenUnie (Verkerk).

Kabinetsreactie derde evaluatie Embryowet

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt vast dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Prast) en de SGP-fractie (Van Dijk).

Rechtsstaat en Rechtsorde

Naar aanleiding van de brief van de minister voor Rechtsbescherming met de reactie op het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak 2021 stelt de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) dat Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de PvdA (Recourt) en GroenLinks (Veldhoen) gezamenlijk.

Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2022

Naar aanleiding van het verslag van een nader schriftelijk overleg van de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) met de minister van J&V over de gewijzigde overeenkomst tussen de Staat en de landsadvocaat en de instelling van de onderzoekscommissie advocatendiensten aan de Staat wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd door de fracties van de PvdD (Nicolaï) en Fractie-Otten (Otten) gezamenlijk.

Begrotingsstaten Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2022

Naar aanleiding van de brief van de minister voor VRO aan de commissies voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) en voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) over het aanbod van rijksvastgoed dat het Rijksvastgoedbedrijf heeft gedaan ten behoeve van het opvangen van vluchtelingen wordt inbreng voor schriftelijk overleg geleverd wordt door de fractie van de PVV (Van Hattem).


Plenair

Novelle Tegengaan huwelijkse gevangenschap en andere onderwerpen; Tegengaan huwelijkse gevangenschap en andere onderwerpen

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) brengt ten aanzien van beide wetsvoorstellen eindverslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling na 31 januari 2023.


Overig

Immigratiebeleid

De commissie voor Immigratie en Asiel/JBZ-raad (I&A/JBZ) voerde een mondeling overleg met de staatssecretaris Van der Burg voor Justitie en Veiligheid over het Migratiebeleid.

Kennismaking minister LNV

De commissies voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) voerden een kennismakingsgesprek met minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Klimaatnota 2022

De commissies voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) ontvingen een technische briefing van de Raad van State over de concept-Klimaatnota 2022 en het ontwerp beleidsprogramma Klimaat.


Deel dit item: