Nieuws uit de commissies van 9 april 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 9 april 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Actualisering diergezondheidsregels

De fracties van GroenLinks-PvdA (Kluit) en PvdD (Visseren-Hamakers) samen en de fracties van het CDA (Prins) en de SGP (De Vries) afzonderlijk, leverden inbreng voor verslag in de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De fracties van de SP (Van Aelst-Den Uijl) en Volt (Perin-Gopie) overwogen zich aan te sluiten bij de gezamenlijke inbreng van GroenLinks-PvdA en PvdD. De fracties van de VVD (Klip-Martin) en de ChristenUnie (Holterhues) sloten zich aan bij de inbreng van de CDA-fractie. Naar aanleiding van het recente verzoek van demissionair minister Adema van LNV heeft de commissie de intentie uitgesproken om de plenaire behandeling van dit wetsvoorstel vóór 1 juni 2024 af te ronden en te streven naar een plenair debat op dinsdag 21 mei 2024.

Preventieaanpak leefstijl

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloot de voorgelegde conceptbrief met nadere vragen over de preventieaanpak leefstijl niet als commissiebrief vast te stellen, maar als een brief met nadere vragen namens de fracties van de BBB, GroenLinks-PvdA, PVV, PvdD, SGP, SP en Volt. De fracties van de VVD, CDA en JA21 sloten zich niet bij de inhoud van de brief aan.

Leeropbrengsten hoger onderwijs 

In de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap leverden de fracties van GroenLinks-PvdA (Roovers), VVD (Geerdink), D66 (Van Meenen), SP (Van Apeldoorn) en SGP (De Vries) inbreng voor verslag. Dit wetsvoorstel heeft als doel het creëren van meer ruimte voor persoonlijke leerroutes binnen de opleiding. Hierdoor kan beter tegemoet worden gekomen aan de behoeften van studenten, onderwijsinstellingen en de arbeidsmarkt.

Bevordering digitale weerbaarheid bedrijven 

In de commissie voor Economische Zaken leverde de JA21-fractie (Baumgarten) inbreng voor verslag.

Aanpak geldzorgen, armoede en schulden

In de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid leverden de fracties van BBB (Griffioen), GroenLinks-PvdA (Ramsodit), D66 (Moonen) en SP (Van Aelst) schriftelijke inbreng over de brief van de minister over de aanpak geldzorgen, armoede en schulden.

Renovatie Binnenhof 

In de commissie van Binnenlandse Zaken leverden de fracties van PVV (Van Hattem), JA21 (Nanninga) en SGP (Schalk) inbreng voor verslag naar aanleiding van de brief van demissionair minister De Jonge van BZK over de renovatie Binnenhof. De vragen die gerelateerd zijn aan de behartiging van de gebruikersbelangen van de Eerste Kamer zullen worden doorgeleid naar het College van Voorzitter en Ondervoorzitters ter beantwoording in het College van fractievoorzitters. De overige vragen zullen ter beantwoording worden voorgelegd aan demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken van 12 maart 2024. 


Hamerstukken

Reparatiewet OCW

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.

Raming Eerste Kamer 2025

De commissie meldt de Raming Eerste Kamer 2025 aan voor plenaire afdoening als hamerstuk.


Plenair

Wet verhoging minimumloon

De fractie van 50PLUS (Van Rooijen) leverde in de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid inbreng voor verslag. De regering is verzocht de nota naar aanleiding van het tweede verslag 12 april naar de Kamer te sturen. Het wetsvoorstel is aangemeld voor plenaire behandeling, inclusief stemming, voor 15 of 16 april 2024.

Wet beëindiging gaswinning Groningenveld

In de commissie voor Economische Zaken is inbreng geleverd voor het tweede verslag door de fracties van BBB (Van Langen-Visbeek), VVD (Van den Berg), JA21 (Baumgarten) en 50PLUS (Van Rooijen). Het wetsvoorstel wordt gereed geacht voor plenaire behandeling, bij voorkeur op 16 april 2024. De commissie stelde voor op dezelfde dag over het wetsvoorstel te stemmen.

Begroting OCW 2024 en invoering capaciteitsfixus

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire behandeling, bij voorkeur op 14 mei 2024.

Gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden

De commissie voor Justitie en Veiligheid meldt het wetsvoorstel aan voor plenaire behandeling.


Europa

Normen goede landbouw- en milieuconditie

In afwachting van het EU-LNV-commissiedebat in de Tweede Kamer op dinsdagavond 9 april 2024 en het commissiedebat Landbouw- en Visserijraad eind april, stelt de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de beslissing uit over een aantal wijzigingen van normen voor een goede landbouw- en milieuconditie en een aantal regelingen voor klimaat, milieu en dierenwelzijn.

Europese ruimte voor gezondheidsgegevens

De fracties van BBB (Lievense) en D66 (Moonen), ChristenUnie (Talsma) en JA21 (Baumgarten) leverden inbreng voor verslag over de Europese ruimte voor gezondheidsgegevens.

Handelsliberalisering Oekraïne en Moldavië 

De fracties van BBB (Marquart Scholtz) en PvdD (Visseren-Hamakers) leverden in de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking inbreng voor schriftelijk overleg over twee zaken; de kabinetsappreciatie van voor verlenging van de verordening tijdelijke liberalisering handel tussen de Europese Unie en Oekraïne en de kabinetsappreciatie voor verlenging van de tijdelijke handelsliberalisering voor producten uit Moldavië. 


Overig

Staatscommissie rechtsstaat

De Staatscommissie rechtsstaat zal in juni 2024 haar onderzoek aanbieden aan regering, parlement en rechtspraak. De commissies voor Justitie en Veiligheid en voor Binnenlandse Zaken hebben besloten dit moment af te wachten voordat ze met de Staatscommissie spreken. De voorzitters van de commissies J&V en BIZA zullen wel vast de opzet bespreken van de rechtsstaatagenda met de Staatscommissie.

Mondeling overleg coronasteun KLM

De commissie voor Financiën sprak met demissionair minister Van Weyenberg over de coronasteun aan KLM. Nieuwsbericht inclusief terugkijklink vindt u hier.


Deel dit item: