Provincies Gelderland en Overijssel bezoeken KamerEen delegatie van de Provinciale en Gedeputeerde Staten van Gelderland en Overijssel heeft donderdag 6 juni een bezoek gebracht aan de Eerste Kamer. De Statenleden hebben in de plenaire zaal van de Eerste Kamer met senatoren gedebatteerd over de energietransitie en over wonen. Ook Commissarissen van de Koning Henri Lenferink en Andries Heidema waren aanwezig.


Bijeenkomst

De bijeenkomst vond plaats onder voorzitterschap van Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn. In zijn openingswoord stond de voorzitter stil bij de onlangs overleden Rick Brink, oud Statenlid van Overijssel. Daarnaast vroeg Bruijn specifiek aandacht voor de gevolgen van de omgevingswet voor de provincies, die per 1 januari in werking is getreden.

Statenlid Rik Loeters (BBB) verzorgde vervolgens de aftrap in de eerste sessie met het thema energie. Eerste Kamerlid Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) hield daarbij een co-referaat. Het tweede deel ging over het thema wonen, waar Statenlid Renate van der Velde-Buist (ChristenUnie) en Liesbeth Grijsen (BBB) de inleiding verzorgde. Eerste Kamerlid Henk-Jan Meijer (VVD) hield daarbij het co-referaat.


Provinciebezoeken

Het was het eerste provinciebezoek in de huidige zittingsperiode van de Eerste Kamer, die op 13 juni 2023 is gestart. De ontmoeting is onderdeel van periodieke bezoeken van provincies aan de Eerste Kamer. De Staten van alle twaalf provincies brengen iedere Kamerperiode een bezoek aan de Eerste Kamer. Tijdens de provinciebezoeken staat het aanhalen van de banden tussen de Eerste Kamer en de provincies en het vergroten van haar zichtbaarheid bij deze belangrijke doelgroep centraal. Provinciale Statenleden kiezen immers elke vier jaar de leden van de Eerste Kamer.

De traditie is met deze ontmoeting weer hervat, nadat zij vanwege de coronamaatregelen en de verhuizing in verband met de renovatie van het Binnenhof tijdelijk was onderbroken.


Deel dit item: