Stemming Wet vaste huurcontracten



Verslag van de vergadering van 14 november 2023 (2023/2024 nr. 07)

Aanvang: 13.53 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Wet vaste huurcontracten

Aan de orde is de stemming in verband met het Voorstel van wet van de leden Nijboer en Grinwis tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek in verband met het afschaffen van tijdelijke huurcontracten (Wet vaste huurcontracten) (36195).

(Zie vergadering van 7 november 2023.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Dan stemmen we over het wetsvoorstel 36195, Voorstel van wet van de leden Nijboer en Grinwis tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek in verband met het afschaffen van tijdelijke huurcontracten, kortweg de Wet vaste huurcontracten. Wenst een van de leden een stemverklaring over het wetsvoorstel af te leggen? Ik zie de heer Kemperman al een tijdje staan, dus ik denk dat hij inderdaad ... Dat is het geval. De heer Kemperman, namens BBB.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Kemperman i (BBB):

Dank u, voorzitter. Dat klopt. De BBB-fractie draagt huurders een warm hart toe en vindt dat de huurder een goede rechtsbescherming verdient. Wij staan voor rechtszekerheid en bestaanszekerheid van huurders, maar we stemmen vandaag tegen het wetsvoorstel van de heren Nijboer en Grinwis, omdat we de kwaliteit van de wet nog onvoldoende vinden. We steunen de intentie van de wet, maar ons oordeel is dat de wet slecht uitvoerbaar is en daarmee zijn doel niet realiseert. We verwachten daarnaast dat de wet als neveneffect heeft dat er minder tijdelijke woonruimte voor verschillende groepen, waaronder bijvoorbeeld studenten, beschikbaar komt.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Kemperman. De heer Van Rooijen, namens 50PLUS.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Rooijen i (50PLUS):

Voorzitter. Mijn fractie vindt het belangrijk dat huurders beschermd worden met vaste huurcontracten. Dit moet de regel zijn. Maar het is ook belangrijk dat voor groepen van verhuurders uitzonderingen worden gemaakt, zoals deels is opgenomen in de wet. Voor mijn fractie weegt het zwaar dat er ook uitzonderingen komen voor kleine verhuurders. Ik denk met name aan zelfstandigen en speciaal middenstanders die geen pensioen hebben opgebouwd en voor wie huuropbrengsten de oudedagvoorziening zijn of worden. Mijn fractie vindt dan ook dat dit in de zware voorhang van de AMvB dient te worden opgenomen. Mijn fractie zal voor de wet stemmen, maar zal de inhoud van de in te dienen AMvB toetsen op de aanwezigheid van de genoemde uitzondering voor kleine verhuurders.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Rooijen. De heer Van Meenen, namens D66.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Meenen i (D66):

Voorzitter. In de ogen van de fractie van D66 kun je hier niet bestaanszekerheid als een zeer belangrijk onderwerp benoemen en dan tegen deze wet stemmen. Als er één onderwerp is dat een bodem legt onder bestaanszekerheid, dan is het wel een dak boven je hoofd, ergens wonen en de zekerheid hebben dat je daar kunt blijven wonen. Dat is de reden dat mijn fractie deze wet van harte steunt, want die ondersteunt juist degenen die de zwakste positie op de woningmarkt hebben.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Van Meenen. De heer Rietkerk, namens het CDA.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Rietkerk i (CDA):

Dank u wel, voorzitter. Bestaanszekerheid voor huurders en verhuurders vindt het CDA van groot belang. Vaste huurcontracten zijn dan van belang, maar het CDA is tegen een algeheel verbod op tijdelijke huurcontracten. Via het amendement van Inge van Dijk is dit verwerkt in het initiatiefvoorstel-Nijboer/Grinwis. Dat betekent dat er voor specifieke doelgroepen, zoals studenten en gehandicapten, en via regelingen voor seizoenarbeiders en hospitaverhuur sprake is van tijdelijke contracten. Bovendien worden de bestaande contracten gerespecteerd. Zoals is toegezegd, komt de AMvB, de uitvoeringswet, die de tijdelijke huurcontracten zal duiden en verwerken, met een zware voorhangprocedure in deze Eerste Kamer terug. Dan zal de CDA-fractie opnieuw tot een afweging komen met betrekking tot de studenten en de middenstanders met een huisje als pensioenvoorziening. De CDA-fractie zal, alles afwegend, voor het initiatiefvoorstel-Nijboer/Grinwis stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Rietkerk. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, de PVV, het CDA, Volt, de PvdD, de SP, de ChristenUnie en 50PLUS voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de leden van de fracties van FVD, JA21, de VVD en BBB ertegen, zodat het is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik schors zo dadelijk na de stemmingen de vergadering voor een kort ogenblik, zodat u de initiatiefnemers kunt feliciteren.