Senaat aanvaardt gesloten jeugdzorg



De Eerste Kamer heeft dinsdag 18 december een wijziging van de Wet op de jeugdzorg aanvaard. De wijziging maakt het mogelijk buiten de justitiële jeugdinrichtingen jeugdigen vast te houden. De bedoeling is jongeren die in aanmerking komen voor gesloten jeugdzorg niet langer in een gevangenis op te sluiten, zoals nu nog vaak het geval is. Bij dit onderwerp hield mevrouw Quik-Schuijt van de SP haar maidenspeech. Zij is ruim dertig jaar kinderrechter geweest.

Motie

Mevrouw Quik diende aan het slot van het debat nog een motie in met het verzoek om de rechtspositie van jeugdigen met ernstige opgroei- en opvoedingsproblemen eenduidig te regelen. Na de toezegging van minister Hirsch Ballin van Justitie dat dit zou gebeuren op basis van de Beginselenwet Justitiële Jeugdinrichtingen trok mevrouw Quik de motie weer in.

Toezeggingen

VVD-senator mevrouw Duthler kondigde aan dat zij graag met de regering op 29 januari 2008 weer debatteert over het voorkomen van bureaucratisering van de jeugdzorg en het verminderen van de regeldruk. Mevrouw De Vries-Leggedoor van het CDA kreeg de toezegging van minister Rouvoet dat de kwaliteit van de zorg in de gesloten jeugdzorg niet om financiële redenen minder goed zal zijn dan deze zorg nu is in Justitiële inrichtingen. Senator Engels (D66) maakte zich zorgen over de gevolgen van het meerderjarig worden van kinderen die in een gesloten jeugdzorginrichting zitten. Minister Rouvoet zei dat de wet over jeugdigen gaat en dat in VN-verband hieronder jongeren van 15 tot 24 jaar worden verstaan. Senator Kuiper, die sprak namens de fracties van de ChristenUnie en de SGP, kreeg de toezegging dat er ook ruimte blijft voor geestelijke verzorging in de jeugdzorg. Mevrouw Linthorst (PvdA) kondigde ook aan in januari verder in den brede met de regering voer de jeugdzorg te willen debatteren. Er is nu een recht op jeugdzorg en het zal toch niet waar zijn dat dit recht voor sommigen niet verzilverd kan worden omdat er onvoldoende opvangcapaciteit is, zei zij.


Deel dit item: