Eerste Kamer: rijksoverheid moet meer Wajong-banen scheppen



De regering moet haar inspanningen bij het creëren van arbeidsplaatsen voor jonggehandicapten aanzienlijk vergroten. De Eerste Kamer wil begin 2012 worden geïnformeerd over de resultaten van dit beleid waar het banen bij de rijksoverheid betreft. Een motie van deze strekking werd dinsdag 1 december met algemene stemmen aangenomen in de Eerste Kamer. Alle fracties in de senaat onderschrijven de overweging in de motie ‘dat de overheid als werkgever hierbij een voorbeeld- en voortrekkersrol heeft te vervullen’ (EK 31.780, I).

De motie is vorige week ingediend door het CDA-lid Goyert (CDA) tijdens een uitvoerig debat over het wetsvoorstel Wijziging van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (31.780). Dit voorstel, dat als doel heeft de participatie van jonggehandicapten door werk en arbeidsondersteuning te bevorderen, kreeg op 1 december in de Eerste Kamer een meerderheid, gevormd door de regeringsfracties van CDA, PvdA en ChristenUnie en de fracties van OSF, SGP en D66.

De VVD stemde tegen het wetsvoorstel. Ook de fractie van GroenLinks onthield ‘met pijn in het hart’ haar steun aan het wetsvoorstel, zo verklaarde fractievoorzitter Thissen, nadat een Kamermeerderheid een gewijzigde motie van zijn hand (EK 31.780, J) had verworpen. In deze motie wordt de voorbeeldfunctie van de overheid vertaald in een streefcijfer: in 2010 zou het aantal arbeidsplaatsen voor Wajongers bij de rijksoverheid tenminste 1000 moeten bedragen en vanaf 2011 zou 2% van het totaal aantal arbeidsplaatsen bij de rijksoverheid voor Wajongers moeten worden gereserveerd.

Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties was speciaal naar de Eerste Kamer gekomen om het oordeel van de regering over de motie-Thissen te geven. “De strekking van de motie met een streefpercentage is ons sympathiek, maar de opdracht is niet realistisch”, verklaarde minister Ter Horst. Voor de PvdA-fractie was dit reden om de steun aan de motie-Thissen te onthouden. PvdA-senator Westerveld liet de motie die zij vorige week namens een grote meerderheid van de Kamer had ingediend (EK 31.780, H)aanhouden. In de motie werd ingegaan op de overgang van het oude naar het nieuwe Wajong-regiem. Volgens de PvdA-fractie heeft minister Donner van SZW voldoende toezeggingen gedaan die aan de strekking van de motie tegemoet komen.


Deel dit item: