Kamer steunt wetsvoorstel bevriezen eigen risico zorg



De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het wetsvoorstel van minister Bruins (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) om het verplicht eigen risico in de Zorgverzekeringswet tot en met 2021 ongewijzigd te laten (34.929). De PVV-fractie stemde tegen het wetsvoorstel, alle andere fracties stemden voor. De Kamer stemde ook over drie moties die tijdens het plenaire debat op 11 september waren ingediend.

De motie van senator Van Kesteren (PVV) waarin de regering wordt verzocht het verplicht eigen risico af te schaffen, werd verworpen. De fracties van PvdA, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, SP en PVV stemden voor, die van SGP, ChristenUnie, VVD, CDA, OSF en D66 tegen.

De motie van senator Nooren (PvdA) die de regering verzoekt te onderzoeken hoe het stelsel zo kan worden vormgegeven dat voorkomen wordt dat mensen vanuit financiële overwegingen zorg mijden, werd verworpen. De fracties van PvdA, GroenLinks, PvdD, 50PLUS, SP en PVV stemden voor, die van SGP, ChristenUnie, VVD, CDA, OSF en D66 tegen.

De motie die de regering vraagt in kaart te brengen welke instrumenten de mogelijkheid bieden een onderscheid te maken tussen gewenste en ongewenste zorgmijding, werd door de indiener, senator Don, ingetrokken.

In september 2017 stemde de Eerste Kamer al in met een wetsvoorstel om de indexering van het eigen risico voor het jaar 2018 (34.792) achterwege te laten.


Deel dit item: