Twee kandidaten Ondervoorzitterschap Eerste Kamer



Twee Eerste Kamerleden hebben zich kandidaat gesteld voor het Ondervoorzitterschap van de Eerste Kamer voor de periode 2023-2027. Het zijn de senatoren Robert Croll (BBB) en Mei Li Vos (GroenLinks-PvdA). Zij hebben hun kandidaatstelling gemeld aan de Griffier van de Eerste Kamer. De functies van eerste en tweede Ondervoorzitter zijn vacant sinds het aantreden van de nieuwe Eerste Kamer op dinsdag 13 juni 2023. De laatste Ondervoorzitters waren Arda Gerkens (SP, eerste Ondervoorzitter) en Joop Atsma (CDA, tweede Ondervoorzitter).


College van Voorzitter en Ondervoorzitters

In de Eerste Kamer zijn de Ondervoorzitters - met de Voorzitter - lid van het College van Voorzitter en Ondervoorzitters, het orgaan dat toezicht uitoefent op de werkzaamheden ter griffie en al wat verder het huishouden van de Kamer betreft.


Procedure verkiezing Ondervoorzitters

Dinsdag 4 juli om 13.45 uur stemt de Eerste Kamer over de nieuwe Ondervoorzitters: eerst over de eerste Ondervoorzitter en vervolgens over de tweede Ondervoorzitter. De kandidaten kunnen in de plenaire vergadering van de Eerste Kamer hun kandidatuur toelichten en beantwoorden eventuele vragen van senatoren, alvorens gestemd wordt.

De verkiezing kan rechtstreeks worden gevolgd via de livestream van de Eerste Kamer.

Dinsdag 27 juni is Jan Anthonie Bruijn (VVD) herkozen als Voorzitter van de Eerste Kamer.


Deel dit item: