Stemming Wet veiligheidsonderzoeken



Verslag van de vergadering van 2 juni 2015 (2014/2015 nr. 33)

Aanvang: 13.53 uur

Status: gecorrigeerd


Stemming Wet veiligheidsonderzoeken

Aan de orde is de stemming in verband met het wetsvoorstel Wijziging van de Wet veiligheidsonderzoeken in verband met het opnemen van een grondslag voor het doorberekenen van kosten verbonden aan het uitvoeren van veiligheidsonderzoeken alsmede enkele andere wijzigingen (33673).

(Zie vergadering van 14 april 2015.)

De voorzitter:

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


De heer Schouwenaar i (VVD):

Voorzitter. Nu de motie van D66 is aangenomen, geeft dat voor de VVD de ruimte om voor het wetsvoorstel te stemmen. De minister heeft aangegeven dat hij de motie zal uitvoeren. Dat betekent dat hij zal komen met de aanzet tot een afwegingskader. Mocht toetsing aan dat afwegingskader tot knelpunten leiden, dan verwacht de VVD-fractie dat de minister terugkomt bij de Kamer met een voorstel tot aanpassing of in het uiterste geval tot intrekking van dit wetsvoorstel.


De heer Thom de Graaf i (D66):

Voorzitter. Ik ben blij dat ik de fractie van de VVD heb kunnen helpen in de afweging van haar stembesluit. Bij mijn fractie is het precies andersom. Juist omdat de motie is aanvaard, is de logische volgorde omgedraaid om eerst met het afwegingskader te komen en dan het wetsvoorstel te beoordelen. Dat hebben wij eerder ook betoogd, en daarom zullen wij nu tegen het wetsvoorstel stemmen.


Mevrouw De Boer i (GroenLinks):

Voorzitter. Mijn fractie sluit zich aan bij de woorden van Thom de Graaf. Ook voor ons is de logische volgorde: eerst een afwegingskader en dan bezien of dit wetsvoorstel daarin past. Om die reden zullen wij dan ook tegen het wetsvoorstel stemmen.


De voorzitter:

Ik stel voor, te stemmen bij zitten en opstaan.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt het wetsvoorstel.

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA en het CDA voor dit wetsvoorstel hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de PVV, de ChristenUnie, de SGP, GroenLinks, de SP, D66, 50PLUS, de PvdD en De Lange ertegen, zodat het is aangenomen.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.