Senaat debatteert 3 februari over eigen verkiezing



De Eerste Kamer debatteert op dinsdag 3 februari a.s. met staatssecretaris Bijleveld-Schouten van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de wijze van verkiezing van de Eerste Kamer zelf. Vier onderwerpen worden aan de orde gesteld. Ten eerste de hoogte van de voorkeursdrempel (thans 50% van de kiesdeler). Uit de schriftelijke voorbereiding op het debat blijkt dat verhoging van de voorkeursdrempel tot 100% niet uitsluit dat iemand toch met voorkeurstemmen wordt gekozen. De regering is geen voorstander van het verhogen van de drempel. De commissie BZK/AZ van de senaat is van mening dat het verhogen van de voorkeurdrempel een mogelijk positieve ontwikkeling kan zijn, waarbij gedacht kan worden aan een verhoging naar 75% of zelfs 100% van de kiesdeler.

Ten tweede zal gesproken worden over de wenselijkheid van het wel/niet aangaan van lijstverbindingen bij de Eerste Kamerverkiezingen. Het effect van een lijstcombinatie bij de Eerste Kamerverkiezingen is min of meer voorspelbaar en daarmee kan de (rest)zetelverdeling mogelijk al voor de daadwerkelijke verkiezingen worden berekend. De regering heeft aangegeven te overwegen een advies van de Kiesraad te volgen om over te gaan tot centrale kandidaatstelling bij de Eerste Kamerverkiezingen.

Als laatste twee onderwerpen zal gesproken worden over het moment van de verkiezingen en het moment van bekendmaking van de uitslag. De regering is bereid op voorstel van de senaat wettelijk vast te leggen dat de verkiezingen in alle provincies op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip plaatsvinden om strategisch stemgedrag in de ene provincie naar aanleiding van de uitslag in een andere provincie uit te sluiten. De sprekers zijn de heren Hermans (VVD), Noten (PvdA), Holdijk (SGP, mede namens ChristenUnie), Dölle (CDA), Engels (D66), Vliegenthart (SP), Koffeman (PvdD), Thissen (GroenLinks), Ten Hoeve (OSF) en Yildirim (Fractie-Yildirim), alle fracties in de Kamer komen dus aan bod.

Behalve een debat over de eigen verkiezing houdt de Eerste Kamer dinsdag 3 februari ook een beleidsdebat met de bewindslieden van Economische Zaken over "effectiviteitsverantwoording" in het kader van de behandeling van de Begroting Economische Zaken 2009. Centraal staat de vraag hoe succes van het beleid kan worden gemeten en in welke mate dat is gerealiseerd. Drie beleidsterreinen staan in dit debat centraal: ondernemerschap, regionale ontwikkeling en stedelijke regio's. Tevens zal worden gesproken over het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Ook de huidige economische ontwikkelingen zullen niet onbesproken blijven. De sprekers zijn de senatoren Kneppers-Heijnert (VVD), Terpstra (CDA), Sylvester (PvdA), Reuten (SP), Laurier (GroenLinks), Van den Berg (SGP, mede namens ChristenUnie) en Schouw (D66).


Deel dit item: