Eerste Kamer voert debat over wetgevingskwaliteit



De Eerste Kamer zal tijdens het beleidsdebat met minister van Justitie Hirsch Ballin op dinsdag 10 februari over wetgevingskwaliteit op een breed scala aan onderwerpen ingaan.

De aanleiding voor dit debat is gelegen in het rapport van de Visitatiecommissie Juridische Functie en Wetgeving "Met recht verbonden"PDF-document . Op dit rapport, het kabinetsstandpunt erover en het advies van de Raad van State naar aanleiding van dat standpunt is een briefwisseling gevolgd van de commissie voor Justitie (EK 31.700 VI, B en EK 31.700 VI, C). Deze stukken en verder de kabinetsnota "Vertrouwen in wetgeving, een programma voor integraal wetgevingsbeleid" (TK 31.731 nr. 1) en het advies van de Raad van State (TK 31.731 nr. 2) daarbij vormen het materiaal voor dit debat.

In het vooroverleg van de commissie zijn de woordvoerders onderling tot afstemming gekomen over de vele onderwerpen die zij in dit debat willen aansnijden. Zo zal onder meer gesproken worden over beheer van wetgeving, juridische inbedding van beleid, delegatie, processen voorafgaand aan wetgeving, benutting ICT, rechtsbescherming, invoeringsaspecten, evaluaties van wetten, Europese aspecten, kwantiteit en kwaliteit van wetgeving.

Het beleidsdebat gaat vooraf aan de formele vaststelling van de begroting van Justitie voor 2009 door de Eerste Kamer. Aan het beleidsdebat nemen de volgende woordvoerders deel: Duthler (VVD), Van de Beeten (CDA), Engels (D66), Böhler (GroenLinks), Westerveld (PvdA), Quik-Schuijt (SP) en Holdijk (SGP).

Tevens komt in de vergadering van 10 februari het initiatiefwetsvoorstel aan de orde van de Tweede Kamerleden Ten Hoopen (CDA) en Samsom (PvdA) inzake het wettelijke kader ter waarborging van de levering van warmte aan verbruikers (de Warmtewet). Het wetsvoorstel legt de overheid de plicht op ervoor te zorgen dat huishoudens en andere gebruikers verzekerd zijn van de levering van warmte tegen redelijke prijzen en voorwaarden. Woordvoerders in dit debat zijn: Asscher (VVD), Doek (CDA), Reuten (SP), Laurier (GroenLinks), Sylvester (PvdA) en Van den Berg (SGP, mede namens ChristenUnie).


Deel dit item: