Deel senaat wil verbod verkoop alcohol naar 18 jaar



Een deel van de Eerste Kamer wil de wettelijke leeftijdsgrens voor verkoop en bezit van zwak alcoholische drank verhoogd zien van 16 naar 18 jaar. Dit is dinsdag 22 mei gebleken tijdens het debat met de ministers Schippers (VWS) en Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de wijziging van de Drank- en Horecawet. De Eerste Kamer ging zonder stemming akkoord met dit voorstel, waarin de leeftijdsgrens van 16 jaar nog wordt gehanteerd. PvdA-senator Meurs diende een motie in waarin de regering wordt verzocht de wettelijke leeftijdgrens te verhogen van 16 tot 18 jaar. De motie wordt ondersteund door de fracties van SP en ChristenUnie en komt dinsdag 5 juni in stemming. Minister Schippers verzette zich niet tegen de motie, maar zij betoogde wel dat nu eerst alles op alles moet worden gezet om het verbod tot 16 jaar te handhaven. Met de hele Eerste Kamer was de minister het eens dat het drankgebruik onder vooral jongeren een groot maatschappelijk probleem is. Senator Meurs zei in een toelichting op de motie dat een verhoging van de leeftijdsgrens er mogelijk toe leidt dat jongeren hun 'eerste biertje' later zouden gaan nuttigen. Vooral op jeugdige leeftijd veel alcohol drinken is zeer schadelijk voor de gezondheid heeft wetenschappelijk onderzoek volgens senator Meurs onomstotelijk aangetoond. De PvdA-senator wees er ook op dat al in 17 van de 27 EU-landen de grens van 18 jaar geldt. Bovendien geldt in Nederland deze grens bij de verkoop van sterke drank en hebben de gemeenten aangedrongen op invoering van een leeftijdsgrens.

De aanpassing van de Drank- en Horecawet waarmee de Eerste Kamer akkoord is gegaan vermindert door een vereenvoudiging van het vergunningsstelsel de administratieve lasten voor vrijwilligers en bedrijven. Door de fracties van VVD en PVV werd dit als een pluspunt aangemerkt. Deze fracties willen net als de fracties van het CDA de evaluatie van de wet afwachten, voordat zij eventueel meegaan met de wens om de leeftijdsgrens tot 18 jaar te verhogen.

De nieuwe wet geeft gemeenten meer mogelijkheden overmatig alcoholgebruik voor jongeren tegen te gaan. Gemeenten krijgen op experimentele basis de mogelijkheid om een alcoholafdeling van een supermarkt te sluiten als die supermarkt voor de derde keer in één jaar drank verkoopt aan iemand die jonger is dan 16 jaar. Daarnaast mogen jongeren onder de 16 jaar geen alcoholhoudende drank meer bij zich hebben op de openbare weg en op alle plaatsen die voor publieke toegankelijk zijn.

Al onder het vorige kabinet is afgesproken dat voor uitvoering van de nieuwe Drank- en Horecawet gemeenten 150 miljoen euro extra krijgen uit het Gemeentefonds. Minister Opstelten zei dat op vragen van de senatoren Meurs (PvdA) en Scholten (D66) dat er geen geld bij komt.

Senator Ganzevoort (GroenLinks drong er bij de regering op aan vooral ook aandacht te besteden aan preventie. Het voorkomen van gezondheidsschade van alcoholgebruik is volgens GroenLinks mede een verantwoordelijkheid van de overheid. Een motie over dit onderwerp trok de senator van GroenLinks weer in, nadat minister Schippers (VWS) had aangekondigd dat zij binnenkort een nota over alcohol en jeugd naar de Tweede Kamer zal sturen, waarin preventie van misbruik ruim aan bod komt.

Mevrouw Quik (SP) vond het onbegrijpelijk dat reclame voor alcohol na 21.00 uur 's avonds nog steeds mogelijk is. Aan die reclame wordt 54 miljoen euro per jaar besteed en dat vond de SP-senator verkeerd besteed geld. Minister Schippers zei dat haar beleid er vooral op is gericht om jongeren weerbaar te maken tegen allerlei verleidingen die op hen afkomen, zoals het drinken van alcohol. Ook CU-senator Kuiper drong aan op een steviger regelgeving rondom alcoholreclame.

CDA-senator Flierman wees op de verantwoordelijkheid van oudere jongeren en de ouders. Op Hemelvaartsdag had het dauwtrappen nabij Oldenzaal er nog toe geleid dat de regionale GGD met 26 man moest uitrukken en een mobiel veldhospitaal moest opzetten om alle slachtoffers van drankmisbruik op te vangen. Het jongste slachtoffer was een meisje van 12 jaar. Volgens senator Flierman koopt de oudere jeugd in en consumeert men gezamenlijk met jongeren. "Moet die oudere jeugd dan niet ook verantwoordelijk worden gehouden voor misbruik?", vroeg de CDA-senator. Naar de mening van senator Flierman is het al moeilijk genoeg om de leeftijdsgrens van 16 jaar effectief te handhaven.

Senator Beckers (VVD) zei dat de prominente rol die Nederland wil spelen in de kenniseconomie in gevaar komt door het overmatige alcoholgebruik onder jongeren. Uit recent onderzoek blijkt volgens de VVD-senator dat van de op de alcoholpoli behandelde jongeren op latere leeftijd het aan de CITO-toets relevante intelligentieniveau voor de basisschool niet hebben, maar dat het bij hen passende niveau een of twee schoolniveaus lager ligt.

Hij was het met de minister eens: "Weerbaar maken van jongeren ook op dit terrein en goede voorlichting aan de ouders ".


Deel dit item: