Nieuws uit de commissies: dinsdag 6 februari 2018



Hieronder treft u een selectie aan van de besluiten die de commissies van de Eerste Kamer op dinsdag 6 februari 2018 hebben genomen. Ze gaan met name over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen, maar ook over andere zaken. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de commissies.

Niet-uitvoeren motie schrappen doelmatigheidskorting onderwijs

De commissies Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Financiën willen schriftelijk overleg met de minister van Financiën over diens weigering de motie-Postema uit te voeren om een doelmatigheidskorting op het onderwijs te schrappen of te verzachten. Tot 13 februari 2018 kunnen commissieleden inbreng leveren voor dit schriftelijk overleg met de regering.

34.775 L

34.775 VIII, S

Tijdelijke wet taakverwaarlozing Sint Eustatius

De commissie Koninkrijksrelaties heeft mondeling eindverslag uitgebracht onder voorbehoud van plenaire behandeling hedenavond. Dezelfde avond heeft inderdaad een plenair debat inclusief stemmingen plaatsgevonden. afgerond. De commissie besluit voorts het rapport van de Commissie van Wijzen en de bijbehorende kabinetsreactie op 6 maart 2018 opnieuw te agenderen voor een nadere bespreking.

34.877

Instelling Europees Openbaar Ministerie

De commissies Justitie en Veiligheid en Europese Zaken stellen voor op 6 maart 2018 plenair te debatteren over de voorgenomen deelname van Nederland aan het Europees Openbaar Ministerie. Voorwaarde is wel dat de Kamer medio februari schriftelijk geïnformeerd zal worden door de minister van Justitie en Veiligheid over een verkenning van de gevolgen van de deelname van Nederland aan het EOM. Het kabinet heeft tijdens een AO in de Tweede Kamer aangegeven de Raad en de Europese Commissie vóór de JBZ-raad van 8-9 maart 2018 in kennis te stellen van de wens van Nederland tot deelname aan het EOM.

E130041

Deskundigenbijeenkomst Staat van de rechtsstaat II J&V

De commissie Justitie en Veiligheid heeft dinsdagmorgen in de plenair vergaderzaal een deskundigenbijeenkomst gehouden ter voorbereiding op het debat over de staat van de rechtsstaat met het kabinet later dit jaar. De twee thema's die aan bod kwamen waren: de positie van de rechterlijke macht binnen de trias politica en de positie van de burger in de rechtsstaat. Het videoverslag treft u hier aan.

34.775 VI

(Nieuwe) Europese voorstellen inzake de Veiligheidsunie

Het lid Strik (GroenLinks) is voornemens om inbreng te leveren voor schriftelijk overleg. De inbrengdatum wordt vastgesteld op 13 februari 2018.

COM(2017)794

Informatie-uitwisseling boven/ondergrondse netten en netwerken

De commissie Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluit inbreng te leveren voor nader voorlopig verslag op 13 februari 2018.

34.739

Plan van aanpak mestfraude; actieprogramma Nitraatrichtlijn

De commissie Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluit op 6 maart 2018 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg naar aanleiding van het plan van aanpak mestfraude.Tegelijkertijd zal inbreng geleverd worden voor schriftelijk overleg over de brief van de minister van LNV van 22 december 2017 inzake aanbieding van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn 2018-2021.

33.307, I

33.307, J

Evaluatie Topsectorenaanpak

De commissie Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit levert op 20 februari 2018 inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van 27 juli 2017 inzake evaluatie Topsectorenaanpak.

32.637, 289

Deconstitutionalisering benoeming CdK en burgemeester

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken stelt voor het voorbereidend onderzoek over het initiatiefvoorstel-Jetten Deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester op 13 maart 2018 te houden.

34.716

Meer OR-bevoegdheden beloningen bestuurders grote ondernemingen

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 13 maart 2018.

34.494

Verdere modernisering Huurcommissie; verhuurderbijdrage

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken stelt voor het voorbereidend onderzoek op 6 maart 2018 te houden.

34.652

Voortgang energietransitie

De commissie Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 20 februari 2018.

34.627

Samenwerkingscollege en unieke beroepsopleidingen

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) brengt blanco eindverslag uit. Het wetsvoorstel kan als hamerstuk worden afgedaan.

34.691

Boetebeleid te late implementatie EU-richtlijnen

De commissies Justitie en Veiligheid en Europese Zaken stellen een concept-brief vast aan de Europese Commissie naar aanleiding van de Brief inzake Boetebeleid Europese Commissie bij te late implementatie van richtlijnen. Een afschrift gaat naar de Tweede Kamer.

C(2016)8600

34.714 B

Afschaffen actualiseringsplicht bestemmingsplannen

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) besluit, op voorstel van het lid Flierman (CDA), het wetsvoorstel Afschaffing actualiseringsplicht bestemmingsplannen en beheersverordeningen op 13 februari 2018 voor procedure te agenderen.

34.666

Uitvoering Europese migratieagenda

De commissie Immigratie & Asiel/JBZ-raad stelt een conceptbrief vast met nadere vragen aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid inzake de uitvoering van de Europese migratieagenda. De fractie van SP sluit zich bij de vragen van de fractie van GroenLinks aan.

E170030

Mondeling overleg inzake Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel (GEAS)

De commissie besluit, op initiatief van het lid Stienen (D66), de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid uit te nodigen voor een mondeling overleg inzake de Europese voorstellen in het GEAS-pakket. Voorts besluit de commissie een brief naar de staatssecretaris te sturen met het verzoek om de Kamer van tevoren per brief te informeren over de stand van zaken van deze voorstellen. De brief wordt op 13 februari 2018 ter vaststelling geagendeerd.


Deel dit item: