Stemming moties Algemene politieke beschouwingen



Verslag van de vergadering van 13 oktober 2015 (2015/2016 nr. 4)

Aanvang: 0.00 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Algemene Politieke Beschouwingen

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de Algemene Politieke Beschouwingen,

te weten:

de motie-Brinkman c.s. over het doen van additionele investeringen op het gebied van Veiligheid en Justitie (34300, letter B);

de motie-De Graaf c.s. over over evenwichtiger verhoudingen tussen werknemers en zelfstandigen op de arbeidsmarkt (34300, letter C);

de motie-De Graaf c.s. over het terugbrengen van het beheer van de politie naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (34300, letter D);

de motie-Barth c.s. over het verhogen van de arbeidsparticipatie van ouderen en allochtonen (34300, letter E);

de motie-Strik c.s. over het positief opstellen ten aanzien van een Europese hervestigingsregeling (34300, letter F);

de motie-Strik c.s. over aanvullende maatregelen om verdergaande CO2-reductie na 2020 te bewerkstelligen (34300, letter G);

de motie-Koffeman c.s. over geen gelden uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking inzetten voor de opvang van vluchtelingen in Nederland (34300, letter H);

de motie-Koffeman c.s. over het uitdragen van de zorg van de Eerste Kamer over CETA en TTIP in Brussel (34300, letter I);

de motie-Schalk c.s. over het verkleinen van de substantiële verschillen tussen eenverdieners en tweeverdieners (34300, letter J);

de motie-Nagel c.s. over gelijkmatige en fiscaal rechtvaardige structurele belastingverlaging voor gepensioneerden (34300, letter K);

de motie-Ten Hoeve c.s. over een volwaardig en breed programma-aanbod in de Friese taal (34300, letter L).

(Zie vergadering van heden.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

U hebt de pakketjes nog niet ontvangen, maar u hebt wel alle moties. Het zijn er elf. Op iedere motie staat een letter. U moet allemaal goed opletten als we daarover gaan stemmen.

Ik geef gelegenheid tot het afleggen van stemverklaringen vooraf.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Brinkman i (CDA):

Voorzitter. Ik wil graag een stemverklaring afleggen over de moties die we niet zullen steunen. Wij zijn ervoor om de motie-Brinkman c.s. met letter B wel in stemming te brengen, zodat het kabinet heel goed weet waar het aan toe is wat betreft de Kamer. De motie-De Graaf c.s. met letter D zullen we niet kunnen steunen, omdat we dan naar onze opinie te veel aan het reorganiseren blijven, terwijl de politie aan het werk moet zijn. De motie-Strik c.s. met letter F lijkt ons voor dit moment nog niet nodig, omdat we eerst willen bekijken hoe het uitwerkt waar het kabinet in samenspraak met de Europese collega's mee bezig is. Wat betreft de motie-Strik c.s. met letter G volgen wij de lijn van wat het kabinet bij monde van de minister-president zei: eerst maar eens zien hoe wij het eerste deel van de afspraken nakomen en dan zal het kabinet de tweede fase voorbereiden. Dat heeft de minister-president net toegezegd en dat willen we graag afwachten. Bij de motie-Koffeman c.s. met letter H willen wij graag eerst zien wat er in de Najaarsnota staat alvorens tot een opinie te komen, dus daar zullen wij nu geen steun aan verlenen. De motie-Koffeman c.s. met letter I vinden wij prematuur, dus die steunen wij niet. Wij zullen steun verlenen aan de motie-Schalk c.s. met letter J, met dien verstande dat wij de interpretatie huldigen die mevrouw Barth en collega Kuiper hebben gegeven wat betreft het behoud van de zelfstandige positie van de vrouw. De motie-Nagel c.s. met letter K zullen wij in die zin steunen dat wij bij de behandeling van het Belastingplan nader willen kijken naar de cumulatie van maatregelen voor gepensioneerden, ook in relatie tot de vermogensvoorstellen die het kabinet doet. Ik heb begrepen dat de motie-Ten Hoeve c.s. met letter L mogelijk zal worden aangehouden. Daarover hoeven wij dus geen stemverklaring te geven.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Hermans i (VVD):

Voorzitter. Ik zal er ook een paar moties uithalen. De fractie van de VVD zal niet voor de motie-Brinkman c.s. met letter B stemmen. Als deze Kamer haar integrale verantwoordelijkheid voor een begroting serieus neemt, moet zij ook voor dekking zorgen, als er sprake is van uitgaven. Ik heb in eerste termijn voldoende aangegeven over welke punten de VVD-fractie ongerust is.

Dan de motie-De Graaf c.s. met letter C, over het ibo over zzp'ers. Het voorstel ligt net in de Tweede Kamer. Er moet nog over gedebatteerd worden. Mijn fractie acht het overbodig en niet aan de orde om nu weer een nieuw voorstel te vragen en zal dus tegenstemmen.

Over de motie-De Graaf c.s. met letter D zeggen wij dat deze voorbarig is. Dit is typisch een motie die moet worden behandeld bij de formatie van een volgend kabinet. Dan kan ook geëvalueerd worden wat de effecten zijn, bedoeld of onbedoeld, van datgene wat bedoeld was met de integratie van de totale keten.

Wij zullen ook tegen de motie-Strik c.s. met letter F stemmen. Het is een te geïsoleerde benadering om dat ene punt er nu apart uit te pakken. Over de motie-Strik c.s. met letter G zeggen wij dat deze overbodig is. Het is ondersteuning van beleid, zegt de minister-president. Dat gebeurt eigenlijk al. Moeten we nu over overbodige moties gaan stemmen? Wij zullen om die redenen tegen de motie stemmen.

De motie-Koffeman c.s. met letter H is ook niet gedekt. De OESO-systematiek, waar Nederland zich aan houdt, voldoet volledig. Er is geen dekking aangegeven. Naar onze mening moet worden voldaan aan de integrale budgetverantwoordelijkheid, ook van de Eerste Kamer.

In de motie-Koffeman met letter I staan te veel punten bij elkaar, waarvan onduidelijk is wat daar precies mee bedoeld kan worden. Wij kunnen dat zo niet overzien. Om die reden zullen wij tegen die motie stemmen.

Het is jammer als de motie-Schalk c.s. met letter J niet wordt aangehouden, want deze zou bij het Belastingplan uitstekend op zijn plek zijn. Dat geldt ook voor de motie-Nagel c.s. met letter K. Worden zij toch in stemming gebracht, dan zullen wij tegenstemmen, omdat wij daarover in alle vrijheid en ruimte moeten kunnen spreken bij het Belastingplan.

Ik zou ook willen voorstellen om de motie-Ten Hoeve c.s. met letter L te laten aanhouden omdat die motie ook al in de Tweede Kamer ligt. Zo niet, dan zullen wij tegenstemmen, omdat er over eenzelfde motie in de Tweede Kamer een gesprek plaatsvindt. Wij zouden zeggen: doe dat niet, houd die motie aan.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer De Graaf i (D66):

Voorzitter. Alleen een stemverklaring over de moties waaraan wij geen steun kunnen verlenen. Dat geldt voor de motie-Koffeman c.s. met letter H. Deze is op zichzelf sympathiek, maar de minister-president heeft gelijk dat er geen dekking in staat. Dat vinden wij ten principale onjuist. De motie-Koffeman c.s. met letter I is nog echt in discussie, ook in eigen kring, dus daar kunnen wij nog geen uitgesproken standpunt over innemen. De motie-Schalk c.s. met letter J betreft een aangelegenheid die wij graag bij het Belastingplan willen behandelen. Hetzelfde geldt voor de motie-Nagel c.s. met letter K. Als ik het goed begrijp wordt de motie-Ten Hoeve c.s. met letter L over Omrop Fryslân aangehouden. Dat lijkt ons heel verstandig. Ik hoop dat dit gebeurt, want dan hoeven wij niet tegen te stemmen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Barth i (PvdA):

Voorzitter. Ook ik wil een paar moties langslopen. De eerste is de motie-Brinkman c.s. met letter B. De fractie van de Partij van de Arbeid deelt de kritische houding die het overgrote deel van deze Kamer heeft over een aantal wetsvoorstellen op het gebied van Veiligheid en Justitie. Ik denk dat dit ook geen geheim is. We delen ook de zorgen over de rechtsstaat die in dit debat door een aantal collega's zijn geuit. Wij hebben het kabinet echter horen toezeggen dat er een analyse komt van de problemen die er kunnen ontstaan op de V en J-begroting, als de wetsvoorstellen in de Eerste Kamer mogelijk niet op een meerderheid kunnen rekenen. Wij hebben ook de minister-president horen zeggen dat het kabinet aan oplossingen voor die problematiek gaat werken. In de staatsrechtelijke verhouding tussen Eerste en Tweede Kamer, waarbij de Justitiebegroting nog in de Tweede Kamer besproken moet worden, maar ook in de staatsrechtelijke verhouding tussen kabinet en senaat vinden wij de motie niet passen, want deze is prematuur. Daarom zullen wij deze niet steunen.

Dan de motie-De Graaf c.s. met letter C over het ibo inzake zzp'ers. Ik sluit mij aan bij de woorden die de heer Hermans net heeft gesproken. Het kabinet heeft al gereageerd op het ibo over zzp'ers. Het zou toch heel vreemd zijn om nog voordat die reactie in de Tweede Kamer besproken is, in de Eerste Kamer om een nieuwe reactie te vragen. Ook dat vinden wij niet passen in de verhoudingen. Daarom zullen wij tegen die motie stemmen. Het zou fijn zijn als deze kan worden aangehouden, maar als dat niet gebeurt, stemmen wij ertegen.

Dan de motie-De Graaf over het beheer van de politie, met letter D. Anderhalf jaar geleden heeft de fractie van de PvdA hier een gelijksoortige motie ingediend. Wij proberen hier toch altijd wel consequent te zijn. Die consequentie vereist om daarvoor te stemmen.

Dan de motie-Ten Hoeve c.s. met letter L. Wij hebben begrepen dat de heer Ten Hoeve overweegt om die motie aan te houden. Daar zijn we heel blij mee, want deze motie is vandaag in de Tweede Kamer aangenomen. Dan hoeven wij dat hier niet opnieuw te doen. Die motie staat en het kabinet wordt dan ook geacht om die uit te voeren.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Faber-van de Klashorst i (PVV):

Voorzitter. Ik begin met de motie op letter B. De PVV is blij dat het CDA haar suggestie heeft overgenomen. We zullen deze motie dan ook steunen.

De motie op letter I is te vroeg. We oordelen er pas over als de verdragen voorliggen. Daarom stemmen wij tegen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Kox i (SP):

Voorzitter. In een Kamer waarin het kabinet een minderheidspositie heeft, is het een goed recht en een goede zaak dat partijen zoeken naar meerderheden voor standpunten die ze delen. Mijn fractie heeft met alle fracties meegedacht, meegewerkt of meegetekend, met uitzondering van één motie, die van het lid Barth. Ik heb gezegd dat die drie keer niks is, en daarom stemmen wij tegen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Mevrouw Strik i (GroenLinks):

Voorzitter. Ik heb opmerkingen over enkele moties. De motie op letter D, over de overheveling van het beheer van de politie naar Binnenlandse Zaken, zullen we steunen. We vinden het echter wel een beetje gek om vooruit te blikken op een volgende kabinetsformatie. Wat ons betreft kan het nu al gebeuren.

Dan kom ik op de motie op letter E, over arbeidsmarktdiscriminatie. We vinden de paragraaf over het uitbannen van discriminatie en het nemen van maatregelen op dat vlak sympathiek. De twee richtingen die worden aangegeven, zijn echter geen richtingen waar wij meteen aan denken. De termijn van 2017 is ook heel weinig ambitieus. Daarom hebben we toch besloten om niet voor deze motie te stemmen.

We zijn voor de motie op letter H, waarin wordt gevraagd om de opvang in Nederland niet uit het OS-budget te betalen. Het staat er niet in, maar we gaan ervan uit dat de indiener bedoelt dat een en ander wel uit een ander budget wordt betaald.

In de motie op letter I vinden we een aantal overwegingen ietwat ongelukkig geformuleerd, maar we staan volledig achter het dictum en de strekking. We zullen dus voor deze motie stemmen.

Als de motie op letter J niet wordt aangehouden, zullen wij tegenstemmen, omdat het een vrij eendimensionale motie is. Er wordt geen rekening gehouden met de extra kosten van tweeverdieners, zoals de kinderopvang. Ook het emancipatoire effect wordt er niet in genoemd. Vanwege die formulering kunnen wij niet voorstemmen.

In de motie op letter K wordt enkel onderscheid gemaakt tussen gepensioneerden en niet-gepensioneerden. Voor ons is het onderscheid tussen de inkomensgroepen belangrijker en bepalender. Als de motie niet wordt aangehouden, zullen we niet voorstemmen.

Dat geldt ook voor de motie op letter L. Als die niet wordt aangehouden, kunnen wij haar niet steunen. Er zijn meer regionale omroepen met een programma-aanbod in een regionale taal. We vinden het daarom een beetje gek om een aparte motie hierover te steunen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Koffeman i (PvdD):

Voorzitter. Wij zijn buitengewoon mild gestemd vandaag. Wij zullen alle moties steunen, met uitzondering van die van collega Barth, omdat wij de Partij van de Arbeid-fractie tegen zichzelf in bescherming willen nemen. Ik heb van verschillende kanten gehoord dat men wat langer wil nadenken over de moties op letters H en I. Die bedenktijd wil ik hun heel graag gunnen. Daarom houd ik ze aan.

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Koffeman stel ik voor, zijn moties (34300, letters H en I) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Nagel i (50PLUS):

Voorzitter. Hoewel de motie op letter E bij ons een lichte ontroering teweeg heeft gebracht door de positieve reactie van de VVD en de Partij van de Arbeid op ouderen, zullen wij ons aansluiten bij de heer Kox en anderen. Wij zullen tegenstemmen, mede gelet op de overwegingen in de motie.

De motie op letter F kunnen wij in deze vorm niet steunen. Misschien was het verstandig geweest om die aan te houden.

Na overleg met de andere ondertekenaars hebben wij besloten om de motie op letter K, onze eigen motie, te handhaven.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Ten Hoeve i (OSF):

Voorzitter. Ik ben blij dat de motie op letter I wordt aangehouden, want die is wel heel consequent en te categorisch gericht tegen CETA en TTIP. Dat durf ik op dit moment niet aan. Mijn eigen motie op letter L zal ik aanhouden. De minister-president heeft nadrukkelijk gezegd dat conform de motie die in de Tweede Kamer is aangenomen, overleg zal worden gepleegd met de provincie. Zijn interpretatie dat de motie ook financiële consequenties heeft voor het Rijk deel ik niet. Ik dacht dat ik dat ook heel duidelijk had aangegeven. Het gaat niet om financiering van het Rijk, het gaat om overleg met de provincie over financiering. Dat is een andere interpretatie.

De voorzitter:

Op verzoek van de heer Ten Hoeve stel ik voor, zijn motie (34300, letter L) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Ik stel voor, over alle moties te stemmen bij zitten en opstaan.

Daartoe wordt besloten.

In stemming komt de motie-Brinkman c.s. (34300, letter B).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, het CDA, GroenLinks, de PvdD, 50PLUS, de OSF, de SP, D66 en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD en de PvdA ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Graaf c.s. (34300, letter C).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, het CDA, GroenLinks, de PvdD, 50PLUS, de OSF, de SP en D66 voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA en de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-De Graaf c.s. (34300, letter D).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de ChristenUnie, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, 50PLUS, de OSF, de SP en D66 voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de VVD, het CDA en de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Barth c.s. (34300, letter E).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, de VVD, de PvdA, het CDA, de OSF en D66 voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdD, 50PLUS, de SP en de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Strik c.s. (34300, letter F).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van GroenLinks, de PvdD, de OSF, de SP en D66 voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, de VVD, de PvdA, het CDA, 50PLUS en de PVV ertegen, zodat zij is verworpen.

In stemming komt de motie-Strik c.s. (34300, letter G).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, de PvdA, GroenLinks, de PvdD, 50PLUS, de OSF, de SP en D66 voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD, het CDA en de PVV ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Schalk c.s. (34300, letter J).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, het CDA, de PvdD, 50PLUS, de OSF, de SP en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, GroenLinks en D66 ertegen, zodat zij is aangenomen.

In stemming komt de motie-Nagel c.s. (34300, letter K).

De voorzitter:

Ik constateer dat de aanwezige leden van de fracties van de SGP, de ChristenUnie, het CDA, de PvdD, 50PLUS, de OSF, de SP en de PVV voor deze motie hebben gestemd en de aanwezige leden van de fracties van de VVD, de PvdA, GroenLinks en D66 ertegen, zodat zij is aangenomen.