Stemming moties Algemene Financiële Beschouwingen



Verslag van de vergadering van 7 november 2023 (2023/2024 nr. 06)

Aanvang: 13.37 uur

Status: gecorrigeerd


Stemmingen moties Algemene Financiële Beschouwingen

Aan de orde zijn de stemmingen over moties, ingediend bij de Algemene Financiële Beschouwingen,

te weten:

  • de motie-Koffeman c.s. over het uitwerken van een resolutieplan met scenario's voor KLM (36410, letter C);
  • de motie-Koffeman c.s. over het verlagen van de btw op groente en fruit (36410, letter D);
  • de motie-Koffeman c.s. over het verkleinen van het schuldenleed van de pechgeneratie (36410, letter E);
  • de motie-Koffeman c.s. over minder verbruikersbelasting op dranken zonder toegevoegde suikers (36410, letter F);
  • de motie-Koffeman c.s. over beleid ter voorkoming van nieuwe pandemische dreigingen (36410, letter G);
  • de motie-Schalk c.s. over bijdragen aan de kosten bij grootschalige politie-inzet (36410, letter H);
  • de motie-Hartog c.s. over constructievere manieren voor financieel beheer binnen het Koninkrijk (36410, letter I);
  • de motie-Van der Goot c.s. over een regioparagraaf in de Voorjaarsnota (36410, letter J).

(Zie vergadering van 31 oktober 2023.)


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De voorzitter:

Thans zijn aan de orde de stemmingen. Vandaag stemmen wij over de moties die vorige week tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen zijn ingediend.

Hebben voldoende leden de presentielijst getekend? Dat is het geval.

Ik heb begrepen dat de heer Hartog het woord wenst over het aanhouden van een motie. Ik geef het woord aan de heer Hartog voor een korte toelichting, en een goede natuurlijk.

De heer Hartog i (Volt):

Voorzitter. Het gaat over de motie 36410, letter I. De staatssecretaris heeft ons geadviseerd de motie aan te houden. Dat doen we graag totdat we de belastingplannen hebben besproken, dus tot december.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Hartog.

Op verzoek van de heer Hartog stel ik voor zijn motie (36410, letter I) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Dat betekent dat er op een nader moment gestemd wordt over de motie 36410, letter I.

Dan is het woord aan de heer Koffeman, eveneens over het aanhouden van een motie.

De heer Koffeman i (PvdD):

Dank u wel, voorzitter. Wij willen graag de motie 36410, letter C, over KLM, aanhouden. De vlucht is alleen maar vertraagd. Die wordt niet afgesteld. Dat komt dus nog goed.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Koffeman.

Op verzoek van de heer Koffeman stel ik voor zijn motie (36410, letter C) aan te houden.

Daartoe wordt besloten.

De voorzitter:

Dat betekent dat er op een nader te bepalen moment over de motie 36410, letter C, gestemd wordt. Dat is de C van Caroline. Ik hoor hier dat ik dit in het Engels moet uitspreken, maar mijn vrouw heet Caroline, dus ik zou het niet anders durven uitspreken dan dat ik deed.

Ik zie de heer Kroon staan. Dat betekent dat hij het woord wenst. De heer Kroon.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Kroon i (BBB):

Dank u wel, voorzitter. De BBB-fractie is van oordeel dat de vandaag te behandelen moties over groente en fruit, en over studieschulden een sterk publicitair karakter hebben. Die moties lijken op zichzelf sympathiek naar doelgroep en kiezers, maar zijn in onze beoordeling inhoudelijk niet uitvoerbaar en betaalbaar. We vinden het niet passend dat het podium van de Eerste Kamer publicitair gebruikt wordt voor deze onderwerpen, die gewoon bij een volgende kabinetsformatie opnieuw ter tafel kunnen komen.

De voorzitter:

Ik begrijp dat u al aan de stemverklaring was begonnen, meneer Kroon. Dat is natuurlijk heel proactief, dus dat wordt alleen maar gewaardeerd. Dan stemmen we nu over de motie 36410, letter D, de motie van het lid Koffeman c.s. over het verlagen van de btw op groente en fruit. Wenst een van de leden — ik vraag het zomaar! — een stemverklaring over de motie af te leggen? Ik zie dat de PVV daar graag gebruik van maakt. Gaat uw gang.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Van Strien i (PVV):

Voorzitter. Wij zullen voor de eerste motie van de heer Koffeman betreffende de btw op groente en fruit stemmen. Wij zien dit als eerste stap naar een algemene verlaging van de btw op levensmiddelen. Mag ik de volgende motie ook gelijk meenemen?

De voorzitter:

Gaat uw gang.

De heer Van Strien (PVV):

Daar zouden wij voor hebben kunnen zijn, als dit voorstel gefinancierd zou zijn uit het Klimaat- of stikstoffonds of een andere onzinnige subsidie. Maar nu dat niet het geval is, moeten wij daar helaas tegenstemmen.

De voorzitter:

En dan heeft u het over de motie met de letter E?

De heer Van Strien (PVV):

Ja.

De voorzitter:

Dat klopt. Wenst een van de andere leden nog een stemverklaring af te leggen over de eerste motie? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (36410, letter D).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, de PVV, FVD, de PvdD en de SP voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, de SGP, D66, het CDA, Volt, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Ik zag GroenLinks wel staan, maar de PvdA niet. Bijzonder! Het is verkiezingstijd.

Dan stemmen wij over de motie 36410, letter E, de motie van het lid Koffeman c.s. over het verkleinen van het schuldenleed van de pechgeneratie. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De heer Dessing namens Forum voor Democratie.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Dessing i (FVD):

Dank u wel, voorzitter. Wij zijn zeer voor het compenseren van de pechgeneratie, maar wij zijn tegen het dekkingsvoorstel om dat uit de fossielebrandstofsubsidie te halen, dus wij moeten, alles concluderend, tegen deze motie stemmen.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Dessing. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (36410, letter E).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA, Volt, de PvdD en de SP voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, de SGP, D66, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36410, letter F, de motie van het lid Koffeman c.s. over minder verbruiksbelasting op dranken zonder toegevoegde suikers. Wenst een van de leden een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (36410, letter F).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, Volt, de VVD, de PvdD, de SP en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van D66, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de ChristenUnie en 50PLUS ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36410, letter G, de motie van het lid Koffeman c.s. over beleid ter voorkoming van nieuwe pandemische dreigingen. Wenst een van de leden een stemverklaring over deze motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Koffeman c.s. (36410, letter G).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, Volt, de PvdD en de SP voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van de SGP, D66, de PVV, het CDA, FVD, JA21, de VVD, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen wij over de motie 36410, letter H, de motie van het lid Schalk c.s. over bijdragen aan de kosten bij grootschalige politie-inzet. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Schalk/Van Dijk c.s. (36410, letter H).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van de SGP, de PVV, FVD, JA21 en BBB voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, D66, het CDA, Volt, de VVD, de PvdD, de SP, de ChristenUnie en 50PLUS ertegen, zodat zij is verworpen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Dan stemmen we over de motie 36410, letter J, de motie van het lid Van der Goot c.s. over een regioparagraaf in de Voorjaarsnota. Wenst een van de leden een stemverklaring over de motie af te leggen? De heer Bovens namens het CDA.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

De heer Bovens i (CDA):

Dank u wel, meneer de voorzitter. Onze fractie zal hier vóór stemmen. We hebben nog even gekeken of dit nu wel of niet een zaak is van Tweede Kamer spelen. Dat was bij de vorige moties voor ons een afweging om wel of niet voor een motie te stemmen. Dat is hier niet het geval. Het gaat hier om kwaliteit van wetgeving en om ons eigen proces, om de wijze waarop aan ons gerapporteerd wordt door de regering. We hebben van de vertegenwoordiger van de regering ook begrepen dat er op zichzelf inhoudelijk niet veel weerstand tegen zal zijn. Wij zien het dus ook niet als een terechtwijzing van de regering. Wij zien het als iets wat vóór de regio is. In die zin zullen wij dus voor deze motie stemmen. Dank u wel.

De voorzitter:

Dank u wel, meneer Bovens. Wenst een van de andere leden een stemverklaring af te leggen? Dat is niet het geval.

We stemmen bij zitten en opstaan.

In stemming komt de motie-Van der Goot c.s. (36410, letter J).

De voorzitter:

Ik constateer dat de leden van de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, de SGP, D66, de PVV, het CDA, Volt, JA21, de VVD, de PvdD, de SP, de ChristenUnie, BBB en 50PLUS voor deze motie hebben gestemd en de leden van de fractie van FVD ertegen, zodat zij is aangenomen.


Bekijk de video van deze spreekbeurt

Hiermee zijn wij gekomen aan het einde van de stemmingen. Ik schors de vergadering voor een kort ogenblik, zodat u de initiatiefnemers kunt feliciteren.

De vergadering wordt enkele ogenblikken geschorst.