Nieuws uit de commissies dinsdag 5 april 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 5 april 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Stand van zaken Omgevingswet

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van CDA (Rietkerk), GroenLinks (Kluit), D66 (Moonen), PvdA (Fiers), SP (Janssen), ChristenUnie (Verkerk) en PvdD (Nicolaï). Nadat de antwoordbrief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening is ontvangen, zullen de commissies bezien of zij een datumvoorstel kunnen doen voor plenaire behandeling van het ontwerp-Koninklijk Besluit inzake de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor VRO en de staatssecretaris van I&W over de Pilot Planmonitor Nationale Omgevingsvisie (NOVI)

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) besluit de brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van 31 maart 2022 te betrekken bij de verdere behandeling van de stand van zaken rondom de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Motie-Vos c.s. over compensatie voor studenten die nadelen ondervonden van het leenstelsel

Brief van de minister van OCW ter aanbieding van de hoofdlijnenbrief over de herinvoering van de basisbeurs en een tegemoetkoming voor huidige studenten zonder basisbeurs

De commissie besluit, naar aanleiding van de brief van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 19 april 2022 gelegenheid te geven voor inbreng voor schriftelijk overleg. De motie-Vos (PvdA) c.s. wordt als niet-uitgevoerd aangemerkt.

Toezegging Positie zzp'ers in de culturele sector

Verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van OCW over de effectiviteit van het vijfde steunpakket voor de culturele en creatieve sector voor zzp'ers; Incidentele suppletoire begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2022 inzake verwerving kunstwerk.

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) besluit de brief van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 23 maart 2022 voor kennisgeving aan te nemen en de toezegging als voldaan aan te merken.

Uitbreiding van de Europese Unie

Brief van de minister van BuZa inzake Kabinetsreactie speciaal verslag Europese Rekenkamer over EU-steun voor de rechtsstaat in de Westelijke Balkan

Het lid Van Wely (Fractie-Nanninga) levert inbreng voor schriftelijk overleg met de regering. De commissie voor Europese Zaken besluit om de status van de toezegging over het informeren over de kabinetsreactie op het speciaal verslag van de Europese Rekenkamer over de EU-inzet op rechtsstaatsterrein in de Westelijke Balkan als 'voldaan' aan te merken.

Innovatiewet Strafvordering

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (Van den Berg), ChristenUnie (Talsma) en 50PLUS (Baay).


Corona

Brede beleidsdebat covid-19

De commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V), voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken en Huis van de Koning (BiZa/AZ) stellen voor het brede beleidsdebat over onder meer de langetermijnvisie covid-19, dat voorzien was op 12 april 2022, te verplaatsen naar een latere datum. Dit in afwachting van de behandeling in de Tweede Kamer van de brieven over de langetermijnvisie covid-19 en over drie opties voor een wettelijke grondslag voor maatregelen ter bestrijding van covid-19 op de lange termijn. Zij stellen voor dit debat nog wel vóór het aanstaande zomerreces te houden.

De commissies besluiten daarnaast reeds in schriftelijk overleg te treden over onderstaande brieven:


Divers

Gegevensuitwisseling in de zorg

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stemt in met het voorstel van de voorbereidingsgroep om voor het zomerreces een mondeling overleg met de minister van VWS over gegevensuitwisseling in de zorg te plannen.

Informele kennismaking minister Van Gennip en Schouten

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hield een besloten kennismakingsgesprek met minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

Informele kennismaking minister Helder

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hield een besloten kennismakingsgesprek met minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport.

Informele kennismaking minister Weerwind

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) hield een besloten kennismakingsgesprek met minister Weerwind voor Rechtsbescherming.


Deel dit item: