Nieuws uit de commissies dinsdag 19 april 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 19 april 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Schriftelijke inbreng

Tijdelijke wet Nationaal Groeifonds

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Vendrik), SP (Van Apeldoorn), Partij voor de Dieren (Prast) en Fractie-Otten (Otten).

Informatiedeling tussen bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer) en PvdA (Recourt) gezamenlijk en de fractie van de PVV (Bezaan).

Raming Eerste Kamer 2023

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van de PvdA (Koole) en Fractie-Otten (De Vries).

Toepassen van de rijkscoördinatieregeling op de landelijke infrastructuur voor transport van waterstofgas

Brief van de minister voor Klimaat en Energie van 1 april 2022 (I/II, 29023 , P / 284)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdD (Prast).

Initiatiefvoorstel-Hammelburg, Bromet en De Hoop Handicap en seksuele gerichtheid als non-discriminatiegrond

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van D66 (Dittrich) en SGP (Schalk).

Nadeelcompensatie studenten leenstelsel

Motie-Vos (PvdA) c.s. over compensatie voor studenten die nadelen ondervonden van het leenstelsel;

Brief van de minister van OCW ter aanbieding van de hoofdlijnenbrief over de herinvoering van de basisbeurs en een tegemoetkoming voor huidige studenten zonder basisbeurs;

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdA (Fiers), mede namens de fracties van GroenLinks, SP, PvdD en 50PLUS. Daarnaast levert de fractie van 50PLUS (Baay-Timmerman) mogelijk inbreng met enkele aanvullende vragen.

Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Ganzevoort) en PvdA (Fiers) gezamenlijk.

Modernisering overheid

Verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het Interbestuurlijk programma (IBP)

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Gezamenlijk gezag door erkenning

Brief van de minister voor Rechtsbescherming over toezeggingen gedaan tijdens het debat over het initiatiefwetsvoorstel gezamenlijk gezag door erkenning; Initiatiefvoorstel-Van Ginneken en Van Wijngaarden over het van rechtswege ontstaan van gezamenlijk gezag door erkenning

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de SGP (Van Dijk).

Technische wijziging Wet verbod op kolen bij elektriciteitsproductie inzake de productiebeperking

Brief van de minister voor Klimaat en Energie van 29 maart 2022

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door Fractie-Otten (Otten).

Verslag Eurogroep en Ecofinraad

Brief van de minister van Financiën inzake verslag Eurogroep en Ecofinraad 4 en 5 april 2022

Het lid Raven (OSF) levert inbreng voor schriftelijk overleg met de regering inzake de convertibiliteit van de Oekraïense munt voor Oekraïense vluchtelingen in Europa. Het Lid Vendrik (GroenLinks) wenst van de gelegenheid gebruik te maken om inbreng te leveren met betrekking tot de verstrekking van paspoorten aan Oekraïense vluchtelingen.

Corona

Goedkeuringswet vijfde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19

De commissies Justitie en Veiligheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken brengen eindverslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling op maandag 16 en/of dinsdag 17 mei 2022. 

Zesde verlenging geldigheidsduur bepalingen Tijdelijke wet maatregelen covid-19

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de voorbereiding van het Koninklijk Besluit houdende de zesde verlenging van de geldingsduur van bepalingen van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (De Boer), mede namens de fracties van VVD, CDA, D66, PvdA, CU en 50PLUS) en door de VVD-fractie (Bruijn-Wezeman) en de PVV-fractie (Van Hattem).

Aanpak coronacrisis

Brief van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport; van Justitie en Veiligheid en voor Langdurige Zorg ter aanbieding van het rapport Aanpak coronacrisis, deel 1;

Brief van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Justitie en Veiligheid en de minister voor Langdurige Zorg met de kabinetsreactie op het rapport Aanpak Coronacrisis, Deel 1;

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over drie opties voor een wettelijke grondslag voor maatregelen ter bestrijding van covid-19 op de lange termijn;

Brief van de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de langetermijnaanpak COVID-19;

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van VVD (De Bruijn-Wezeman), CDA (Prins), D66 (Van der Voort), PVV (Van Hattem) en door de PvdD-fractie (Nicolaï) - mede namens de fractie Otten. Op verzoek van de SP-fractie (Janssen) zal de staf navragen of de voor de maand juni aangekondigde brief over de nadere uitwerking van de uitkomsten van sectorale gesprekken en het rond de zomer van 2022 te verwachten tweede deel van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid tijdig voor het voor het zomerreces te voeren beleidsdebat covid-19 verwacht kunnen worden.

Plenair

Opnemen bepaling recht op een eerlijk proces in de Grondwet

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken brengt eindverslag uit onder voorbehoud van gezamenlijk plenaire behandeling met de voorstellen 35786, 35787, 35789 en 35790 op 21 juni 2022.

Hamerstuk

Wet kwaliteit incassodienstverlening

De commissie Justitie en Veiligheid brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Afschaffen collectiviteitskorting zorgverzekeringen

De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Mondeling overleg

Werkbezoek aan Caribisch deel Koninkrijk

De commissie Koninkrijksrelaties hield een mondeling overleg met staatssecretaris Van Huffelen van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar aanleiding van het werkbezoek van de commissie aan het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Divers

Voorbereidend deskundigengesprek Staat van de Rechtsstaat

De commissie Justitie en Veiligheid hield een openbaar deskundigengesprek ter voorbereiding op het plenaire debat over de Staat van de Rechtsstaat. Inleidingen op het thema (financiering van) de politiële en justitiële en bestrijding van ondermijning werden gehouden door Gerrit van der Burg, Voorzitter van het college van procureurs-generaal; Henk Naves, Voorzitter van de Raad voor de rechtspraak; J Janssen, senior strafrechter bij de rechtbank in Rotterdam; R Crince le Roy, algemeen deken van de Orde van Advocaten en W Jaeger, waarnemend burgemeester van Scherpenzeel.

Voorbereiding AEB, 17 mei 2022

De commissie EUZA stelt voor - onder andere omdat de Staat van de Unie 2022 nog niet is ontvangen - de Algemene Europese Beschouwingen (AEB) uit te stellen tot 7 juni 2022. Met het doel te onderzoeken of in de AEB 2022 een bepaalde focus kan worden gebracht of politiek gezamenlijk kan worden opgetrokken, bespreekt een aantal woordvoerders hun onderwerpkeuze voor het debat.


Deel dit item: