Nieuws uit de commissies van 6 december 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 6 december 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Tijdelijk prijsplafond energie voor kleinverbruikers

Inbreng voor het verslag van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman). De regering wordt verzocht de nota naar aanleiding van het verslag uiterlijk vrijdag 9 december 2022, 14:00 uur aan de Kamer te doen toekomen, zodat leden de reactie desgewenst kunnen betrekken bij het plenaire debat over het Belastingplan op 12 en 13 december 2022.


Schriftelijke inbreng

Groene transitie

De commissies voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespraken het voorstel voor de richtlijn “De consument voorbereiden op de groene transitie”. Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdD (Prast).

Stikstofproblematiek

Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de technische briefing van 15 november jl. aan de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) wordt geleverd door de fracties van GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Kluit en Karakus) en door de fracties van de PvdD (Nicolaï) en de OSF (Raven).

Wijzigingen fosfaatrechtenstelsel

Naar aanleiding van de brief van de minister van LNV aan de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) (35949, G) leveren de fracties van SGP (Schalk) en OSF (Raven) inbreng voor schriftelijk overleg.

Evaluatie Wet dieren

De leden van de fracties van de PvdD en GroenLinks (Nicolaï en Kluit) van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) leveren gezamenlijk inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brieven van 18 november 2020 (31389, W) en 18 november 2022 (28286, S).

Achtste voortgangsrapportage natuur

Brief van de minister voor Natuur en Stikstof van 8 november 2022 (33576, AB)

De leden van de fracties van CDA (Rietkerk) en PvdD (Koffeman) van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) leveren heden inbreng voor schriftelijk overleg.

Onderzoek naar aanlanding stroomkabel van windpark door Schiermonnikoog

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdD (Koffeman).

JBZ-raad

Het lid Kox (SP) levert inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van de staatssecretaris van Justitie & Veiligheid en de minister van Buitenlandse Zaken van 2 december jl. aan de Tweede Kamer over Schengentoetreding van Roemenië, Bulgarije en Kroatië.

Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer

Inbreng voor het verslag van de commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat/AZ (BiZa/AZ) wordt geleverd door de leden van de fractie van de PvdD (Nicolai).

Bevoegdheidsverdeling kwaliteitsborger en bevoegd gezag

Naar aanleiding van het verslag van een nader schriftelijk overleg van de commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat/AZ (BiZa/AZ) met de minister voor VRO over de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen zal inbreng voor nader schriftelijk overleg worden geleverd door de leden van de fracties van de PvdA (Crone) en het CDA (Rietkerk) gezamenlijk en door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Aanvullingswet natuur Omgevingswet

Toezegging Kamer nader informeren over de bejaagbaarheid van de grauwe gans (34.985)

De commissies voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) en voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) hebben besproken dat inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister voor Natuur en Stikstof naar aanleiding van de brief van 8 november 2022 (34985, P) wordt heden geleverd door de fractie van de SGP (Van Dijk).

Uitbreidingsbeleid van de Europese Unie voor 2022

De leden van de commissie voor Europese Zaken van de Fractie-Nanninga (Van Wely) leveren heden inbreng voor schriftelijk overleg met de regering. De leden van de SP-fractie (Van Apeldoorn) leveren gezamenlijk met de leden van de PvdD-fractie inbreng voor schriftelijk overleg.

Meerjarenbrief cultuur - De kracht van creativiteit

Naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van OCW aan de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Meerjarenbrief cultuur - De kracht van creativiteit wordt inbreng voor schriftelijk overleg geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen) en de PvdA (Fiers) gezamenlijk, de PVV (Van Kesteren) en de PvdD (Nicolaï).

Voorstel voor een verordening inzake mediavrijheid

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen) en de PvdA (Fiers) gezamenlijk en door de PVV (Van Kesteren). Inbreng in het kader van de politieke dialoog met de Europese Commissie wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen) en de PvdA (Fiers) gezamenlijk.


Plenair

Wet tijdelijke solidariteitsbijdrage

De commissie Financiën brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel in het kader van het pakket Belastingplan 2023 c.a. plenair te behandelen op 12 en 13 december 2022.


Deel dit item: