Kamer wil apart wetsvoorstel voor versoepeling verkoop geneesmiddelen



De Eerste Kamer heeft dinsdag 11 juli een wetsvoorstel van demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangenomen dat onder andere de versoepeling van de verkoop van geneesmiddelen wil regelen. In het wetsvoorstel is daartoe een wijziging van de Geneesmiddelenwet opgenomen. De Kamer nam echter een motie van senator Kox (SP) aan die de minister vraagt af te zien van invoering van die wijziging.


Aangenomen motie

De motie-Kox c.s. verzoekt de minister af te zien van invoering bij Koninklijk Besluit van art III onderdeel c van de Verzamelwet VWS 2022 en een eventuele wijziging van art 62 van de Geneesmiddelenwet per separaat wetsvoorstel aan het parlement voor te leggen. De motie was door de minister ontraden. De fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, PVV, CDA, FVD, Volt, JA21, PvdD, SP, ChristenUnie en 50PLUS stemden voor de motie, de fracties van D66, VVD en BBB stemden tegen.


Debat 4 juli

Tijdens het debat een week eerder bleek dat de woordvoerders van SP, CDA (ook sprekend namens SGP) en ChristenUnie van mening zijn dat er sprake is van meer dan alleen technische wijzigingen. Zij menen dat de versoepeling van de verkoop van zogeheten UAD-geneesmiddelen (UAD=Uitsluitend Apotheek en Drogist) niet thuishoort in de Verzamelwet en vroegen de minister met een apart wetsvoorstel te komen waarin dit wordt geregeld. D66 was die mening niet toegedaan, maar vroeg de minister wel toe te zeggen om de versoepeling te monitoren en de Kamer daar volgend jaar over te berichten.



Deel dit item: