Nieuws uit de commissies van dinsdag 13 februari 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 13 februari 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Start commissie Digitalisering

De commissie Digitalisering kwam voor het eerst bijeen. De commissie zal nieuwe (wets-)voorstellen in behandeling nemen die behoren tot de digitaliseringsportefeuille van de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of een opvolgend bewindspersoon met normering van het digitaliseringsbeleid in portefeuille. De commissie heeft een werkgroep ingesteld, bestaande uit de leden Van Gasteren (BBB), Fiers (GroenLinks-PvdA) en Belhirch (D66), die een voorstel zal aanleveren over de verdere invulling van de werkzaamheden van deze commissie. Daarbij zal de werkgroep de oproep van een aantal commissieleden om deze werkzaamheden in de opstartfase van de commissie in beginsel beperkt te houden, in acht nemen.

De commissie besluit verder om in overleg te treden met de commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer om onder meer te spreken over de wijze waarop die commissie is opgestart en de accenten die zij daarbij hebben gelegd. De leden Goossen (BBB), Roovers (GroenLinks-PvdD), Belhirch (D66) en een nog nader te noemen lid van de fractie van Volt geven aan dat zij aan dit gesprek wensen deel te nemen.


Schriftelijke inbreng

Wettelijke evaluatie Staatsbosbeheer

Het lid Kemperman (BBB-fractie) leverde in de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inbreng voor nader schriftelijk overleg met betrekking tot de wettelijke evaluatie Staatsbosbeheer.

Goedkeuring Verdrag met de Staat Israël inzake de status van hun strijdkrachten

De commissie besluit een brief te sturen aan de minister van Defensie met een aantal vragen over het wetsvoorstel in relatie tot een aantal actuele ontwikkelingen. De minister zal worden verzocht deze vragen uiterlijk 8 maart a.s. te beantwoorden, waarna de commissie vervolgens de schriftelijke voorbereiding van dit wetsvoorstel zal voortzetten.

Aanbeveling betreffende de erkenning van kwalificaties van derdelanders

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt in de commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid geleverd door de leden van de fracties van BBB (Van Gasteren), GroenLinks-PvdA (Vos) en PVV (Bezaan).

Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, bulkdatasets en overige specifieke voorzieningen

Inbreng voor het tweede verslag wordt in de commissie voor Binnenlandse Zaken geleverd door de fractieleden van GroenLinks-PvdA (Fiers), de PVV (Van Hattem) en de PvdD (Nicolaï). Onder voorbehoud van ontvangst van de nota naar aanleiding van het tweede verslag uiterlijk 1 maart 2024, 14.00 uur acht de commissie het wetsvoorstel gereed voor plenaire behandeling, bij voorkeur op 5 maart 2024.

Voorstellen voor verordeningen betreffende de digitale euro

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt in de commissie Financiën geleverd door de fracties BBB (Kroon), ChristenUnie (Holterhues), PvdD (Visseren-Hamakers) en JA21 (Baumgarten). Inbreng voor schriftelijk overleg met de Europese Commissie in het kader van politiek dialoog wordt geleverd door de PvdD-fractie (Visseren-Hamakers).

Voorstel voor een richtlijn van de raad tot vaststelling van een belastingstelsel voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen volgens de regels van de lidstaat van het hoofdkantoor

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt in de commissie Financiën geleverd door de fracties BBB (Heijnen) en VVD (Geerdink).

Eerste incidentele suppletoire begroting inzake lening TenneT

De commissies Financiën en Economische Zaken en Klimaat besluiten inbreng te leveren voor verslag op vrijdag 16 februari 17.00 uur. Onder voorbehoud van tijdige beantwoording van de in het verslag gestelde vragen, wordt het wetsvoorstel aangemeld voor stemming voor de plenaire vergadering van 27 februari 2024.

Belastingplan 2024

Brief van de minister van EZK over evaluatie innovatiebox

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de BBB-fractie (Kroon) en de VVD-fractie (Geerdink) gezamenlijk en door GroenLinks-PvdA (Martens).

Implementatie richtlijn milieuaansprakelijkheid

Inbreng voor het verslag wordt in de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek).

Brief van de staatssecretaris van I&W ter aanbieding van de veertiende Monitoringsrapportage Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL)

Naar aanleiding van de brief van 21 december 2023 wordt in de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W geleverd door de fracties van de BBB (Kemperman), GroenLinks-PvdA (Thijssen) en de PVV (Van Kesteren).

Brief van de staatssecretaris van I&W over bestuurlijke afspraken Bodem en ondergrond

Naar aanleiding van de brief van 9 januari 2024 wordt in de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van I&W geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek).


Hamerstuk

Incidentele suppletoire begroting inzake Oekraïne Faciliteit

De commissie Financiën besluit het wetsvoorstel af te wachten en spreekt, gelet op de spoedeisendheid, de verwachting uit dat er blanco eindverslag kan worden uitgebracht op 27 februari a.s. en dat het wetsvoorstel diezelfde dag als hamerstuk kan worden aangemeld.


Plenair

Implementatie herziening Europese systeem voor handel in broeikasgasemissierechten (EU ETS)

De commissie Economische Zaken en Klimaat stelt voor op 27 februari 2024 over het wetsvoorstel te stemmen.

Europees Werkprogramma 2024

De commissie stemt in met doorgeleiding van de conceptprioriteitenlijst naar de plenaire vergadering, zodat deze kan worden vastgesteld als Europees werkprogramma 2024 van de Eerste Kamer.


Overig

Technische briefing Leningsfaciliteit TenneT

De commissies Financiën (FIN) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) kregen een technische briefing over de leningsfaciliteit TenneT.

U kunt de technische briefing hier terugkijken.

Kennismakingsgesprek MKB-Nederland

De commissie Economische Zaken en Klimaat had een kennismakingsgesprek met MKB-Nederland. U kunt het kennismakingsgesprek hier terugkijken.

Kennismakingsgesprek stuurgroep Staat van de Uitvoering

De commissies Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken hadden een kennismakingsgesprek met de stuurgroep Staat van de Uitvoering.

U kunt het kennismakingsgesprek hier terugkijken.

Wet betaalbare huur

De commissie Binnenlandse Zaken besluit - naar aanleiding van de brieven van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 6 februari 2024 ter aanbieding van het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte (Modernisering van het waarderingsstelsel voor onzelfstandige woonruimte) en van het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit huurprijzen woonruimte (Besluit betaalbare huur) - de minister per brief te verzoeken geen onomkeerbare stappen te zetten betreffende de beide ontwerpbesluiten totdat de behandeling van het voorstel voor de Wet betaalbare huur in de Eerste Kamer is afgerond.

Vierde indieningsronde Nationaal Groeifonds (NGF)

De commissie Economische Zaken en Klimaat stemt in met een mondeling overleg met de minister van EZK over de vierde indieningsronde NGF op dinsdag 27 februari 2024 van 19.30 tot 21.00 uur.

Raadsakkoord herziening Europees begrotingsraamwerk

Brief van de minister van Financiën inzake verslag informele Ecofinraad van 20 december 2023 en Raadsakkoord herziening Europees begrotingsraamwerk

De commissies Financiën en Economische Zaken en Klimaat besluiten het mondelinge overleg met de minister van Financiën te houden op dinsdag 27 februari 2024 van 15.00 tot 16.15 uur. Hierbij zal het eerste kwartier van het overleg besteed worden aan een korte kennismaking met de minister.


Deel dit item: