Plenaire vergadering dinsdag 19 december



De Eerste Kamer vergadert dinsdag 19 december voor het laatst in het jaar 2017. Tijdens de vergadering wordt oud-senator Fred van der Spek herdacht. Tevens wordt gestemd over een aantal wetsvoorstellen, waaronder het Belastingplan 2018 en het voorstel voor het afschaffen van de regeling-Hillen en vier moties die tijdens het de Algemene financiële beschouwingen zijn ingediend. Tot slot wordt gedebatteerd over het initiatiefvoorstel-Kuiken Wet zorgplicht kinderarbeid. De vergadering begint om 10.15 uur.

Herdenking Fred van der Spek

Tijdens de plenaire vergadering staat de Eerste Kamer stil bij het overlijden van oud-senator Van der Spek die op 23 november jl. op 93-jarige leeftijd overleed.

Belastingplan 2018

De Eerste Kamer stemt over het pakket Belastingplan 2018 en vier moties die in verband met het debat werden ingediend, een gewijzigde en een aangehouden motie.

Moties

Senator Postema (PvdA) diende een motie in die de regering oproept de doelmatigheidskorting van € 183 miljoen voor het onderwijs te verzachten en bij voorkeur ongedaan te maken. Senator Postema diende ook een motie in om te voorkomen dat studenten door aansluiting van de 10-jaarsrente bij het studievoorschot worden gedwongen relatief meer te lenen.

Senator Ester (ChristenUnie) vroeg de regering in een motie in de jaarlijkse besluitvorming in aanloop naar de Miljoenennota, Rijksbegroting en Belastingplan expliciet na te gaan hoe de extremen in marginale druk verder verminderd kunnen worden.

Senator Vos (Groen Links) verzocht de regering in een motie op het terrein van energie subsidies voor de fossiele sector in kaart te brengen en een plan te maken voor de afbouw hiervan.

De motie van senator Barth (PvdA) die zij bij de Algemene politieke beschouwingen had aangehouden met het oog op het debat met de bewindslieden van Financiën werd gewijzigd. De motie vraagt de regering de maatschappelijke gevolgen van de btw-verhoging in kaart te brengen. Met de wijziging worden nu ook de overige effecten van voorgenomen fiscale maatregelen hierbij betrokken.

De Eerste Kamer stemt tenslotte over een motie die senator Koffeman (PvdD) op 28 juni 2016 had aangehouden over inperking van exportvoordelen voor (semi)elektrische auto's.

Initiatiefvoorstel-Kuiken

Het initiatiefvoorstel van het Tweede Kamerlid Kuiken voorziet in de invoering van een zorgplicht ter voorkoming van de levering van goederen en diensten die met behulp van kinderarbeid tot stand zijn gekomen.

Het wetsvoorstel vraagt bedrijven te verklaren dat zij het nodige doen om kinderarbeid te voorkomen. Als na een klacht en daaropvolgende toetsing van het beleid blijkt dat het bedrijf zijn verplichtingen onvoldoende is nagekomen kan een bestuurlijke boete worden opgelegd. 


Deel dit item: