Nieuws uit de commissies dinsdag 17 november 2020



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 17 november 2020 vergaderd over met name de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Schriftelijke inbreng

Wet uitbreiding slachtofferrechten

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer), PvdA (Recourt), PVV (Bezaan), SP (Janssen), ChristenUnie (Bikker) en 50PLUS (Baay-Timmerman). De fractie van PvdD (Nicolaï) sluit zich aan bij de vragen van de GroenLinks-fractie.

Zesde Voortgangsrapportage Natuur

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van het CDA (Rietkerk), GroenLinks (Kluit) en de Partij voor de Dieren (Koffeman).

Transgenderzorg

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van SP (Gerkens) en SGP (Van Dijk).

Jaarlijkse rapportages mestbeleid

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de Partij voor de Dieren (Teunissen).

Bijstelling pakket aanpak stikstofproblematiek en Subsidieregeling sanering varkenshouderij

Verslag (nader) schriftelijk overleg

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit).

Tijdelijk vuurwerkverbod

De commissie besluit op 24 november 2020 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg. Inbreng voor dit overleg wordt reeds geleverd door de fractie van FVD (Dessing).

Nulmeting rechtspraak

Brief van de minister van BZK van 28 oktober 2020 in reactie op de brief van 12 oktober 2020

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van PvdD (Nicolaï).

Plenaire vergadering

Wet verandering koppeling AOW-leeftijd

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt eindverslag uit onder voorbehoud van plenaire behandeling en stelt voor wetsvoorstel Wet verandering koppeling AOW-leeftijd zo mogelijk reeds plenair te behandelen op 24 november 2020.

Eenmalige huurverlaging huurders met een lager inkomen

De commissies Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken en Financiën stellen voor het voorbereidend onderzoek op 24 november 2020 te houden en dan inbreng voor verslag te leveren. Ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag stellen zij op uiterlijk 27 november 2020 (16.00 uur). Onder die voorwaarde achten de commissies het wetsvoorstel voldoende voorbereid voor plenaire behandeling op 1 december 2020. De commissies tekenen daarbij aan dat deze behandeling in het teken staat van het bredere woon- en huurbeleid, mede gelet op wat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties daar zelf over heeft opgemerkt in de memorie van toelichting bij dit wetsvoorstel.

Hamerstukken

Tijdelijke wet COVID-19 SZW en JenV

De commissies Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid brengen blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.

Verzamelwet SZW 2021

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt blanco eindverslag uit teneinde wetsvoorstel af te doen als hamerstuk. Voorts besluit de commissie om toezegging T02927 als voldaan te beschouwen.

Divers

Voortgangsbrief Omgevingswet november 2020

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluiten het notaoverleg in de Tweede Kamer over de Omgevingswet van 25 november 202 af te wachten alvorens inbreng te leveren voor schriftelijk overleg op 8 december 2020. Bij dit schriftelijk overleg zullen ook het verslag van een nader schriftelijk overleg inzake de voortgangsbrief Omgevingswet juni 2020 en de voortgangsbrief Omgevingswet oktober 2020 betrokken worden.

Daarnaast besluiten de commissies te verzoeken om een technische briefing op 1 december 2020 door het Bureau ICT-toetsing (BIT) en Gateway Review over hun recente rapporten inzake het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).

De commissies spreken een sterke voorkeur uit om zowel de technische briefing op 1 december als de gecombineerde commissievergadering op 8 december in fysieke vorm te laten plaatsvinden.

Belastingplan 2021

Overige fiscale maatregelen 2021

Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen

Wet CO2-heffing industrie

Wet differentiatie overdrachtsbelasting

Wet aanpassing box 3

Vaststelling tarieven opslag duurzame energie- en klimaattransitie 2021 en 2022

Wet beperking liquidatie- en stakingsverliesregeling

De commissie Financiën bevestigt het eerder vastgestelde behandeltijdpad voor het Belastingplan 2021 (en andere hiermee samenhangende wetsvoorstellen): voorbereidend onderzoek op 24 november 2020, ontvangst memorie van antwoord op 27 november 2020, inbreng verslag op 1 december 2020, ontvangst nota naar aanleiding van het verslag op 4 december 2020, plenair debat op 7/8 december 2020 - onder voorbehoud van tijdige afronding van de schriftelijke behandeling.


Deel dit item: