Dit wetsvoorstel introduceert een bestuursrechtelijk kader voor vreemdelingenbewaring. De meeste vreemdelingen vertrekken zelfstandig. Voor een aantal niet zelfstandig vertrekkende vreemdelingen is gedwongen vertrek noodzakelijk. De dwangmaatregel vreemdelingenbewaring is er om de vreemdeling die niet meewerkt beschikbaar te houden voor uitzetting. Door dit nieuwe kader blijft de vreemdeling beschikbaar voor vertrek. De huidige vormen van bewaring voor vreemdelingen, territoriale bewaring en vreemdelingen in grensbewaring houden op te bestaan.
Met dit voorstel worden in de Vreemdelingenwet 2000 de bepalingen over staandehouding, zekerheidsstelling, vrijheidsbeperking en vrijheidsbeneming aangepast. Hiermee worden de alternatieven voor het meest vergaande middel, vreemdelingenbewaring, nadrukkelijker opgenomen in de wet. Vreemdelingenbewaring moet gezien worden als laatste redmiddel.
Deze samenvatting is gebaseerd op het wetsvoorstel en de memorie van toelichting zoals ingediend bij de Tweede Kamer.
Het voorstel (EK, A) is op 19 juni 2018 aangenomen door de Tweede Kamer.
Voor: SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, DENK, D66, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie, FvD en 50PLUS.
Tegen: PVV.
De Voorzitter van de Tweede Kamer heeft de Kamer tijdens de regeling van werkzaamheden op 20 juni 2018 medegedeeld dat de fractie van 50PLUS bij de stemmingen op dinsdag 19 juni 2018 over dit voorstel geacht wenst te worden vóór dit wetsvoorstel te hebben gestemd.
De Eerste Kamercommissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) heeft op 2 oktober 2019 de nadere memorie van antwoord (EK, I) ontvangen.
De commissie heeft de behandeling van dit wetsvoorstel opgeschort totdat het door de staatssecretaris aangekondigde wetsvoorstel de Eerste Kamer heeft bereikt.
De commissie heeft de staatssecretaris van J&V bij brief van 29 november 2019 verzocht om een stand van zaken en een tijdpad te geven voor het aangekondige wetsvoorstel. Daarnaast wenst de commissie te vernemen wat er precies gaat gebeuren met dit wetsvoorstel, dat nu bij de Eerste Kamer ligt. De staatssecretaris wordt verzocht deze brief voor het kerstreces te beantwoorden.
Op 12 februari 2019 vond een deskundigen bijeenkomst plaats.
ingediend
30 september 2015titel
Regels met betrekking tot de terugkeer van vreemdelingen en vreemdelingenbewaring (Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring)schriftelijke voorbereiding
inbreng geleverd door
-
VVD - J.M. Schouwenaar
-
D66 - C.P.W.J. Stienen
-
PVV - A.W.J.A. van Hattem
-
PvdA - J.E.A.M. Nooren
-
GroenLinks - M.H.A. Strik
ondertekening
inwerkingtreding
Op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan verschillend kan worden vastgesteld.
-
29 november 2019
brief aan de staatssecretaris van J&V met verzoek om stand van zaken en tijdpad nieuw Wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring
EK, nog niet als Kamerstuk gepubliceerd -
-
15 oktober 2019
Videoregistratie kennismakingsgesprek staatssecretaris J&V met de commissies I&A/JBZ en J&V (68 min.)
c.connectedviews.com/... -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
11 juni 2018
Motie van het lid Fritsma over een opt-out op het gebied van immigratie en asiel
TK, 24 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sociale media menu
Volg via