Op dinsdag 21 maart 2017 hebben de verschillende commissies van de Eerste Kamer de navolgende besluiten genomen over de behandeling van voorliggende wetsvoorstellen, mondelinge overleggen met bewindspersonen en expertmeetings.

Ontwerpbesluit elektronische gegevensverwerking door zorgaanbieders

Inbreng voor het nader schriftelijk overleg over de brief van de minister van VWS van 21 februari 2017 in reactie op de brief van 18 januari 2017 wordt geleverd door de fracties van PVV (Van Hattem) en SP (Gerkens).

Gesloten coffeeshopketen

De commissie V&J stelt voor het voorbereidend onderzoek ten aanzien van het initiatiefvoorstel-Bergkamp Wet gesloten coffeeshopketen (34165) te verplaatsen naar 18 april 2017.

Afschaffing mogelijkheid politieke groeperingen vormen lijstencombinaties

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Schouwenaar), CDA (Van Bijsterveld), D66 (De Graaf), PvdA (Sini), ChristenUnie (Bikker) en SGP (Schalk).

Verduurzaming veehouderij

De commissie EZ besluit naar aanleiding van de ontvangen reactie op het SER-rapport Versnelling verduurzaming veehouderij op 11 april 2017 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

Europees Openbaar Ministerie

De commissies I&A/JBZ en V&J bespreken de laatste stand van zaken ten aanzien van het Europees Openbaar Ministerie en besluiten naar aanleiding hiervan in schriftelijk overleg te treden met de regering.

Initiatiefvoorstel-Dijkstra actief donorregistratiesysteem

De commissie VWS besluit het programma van de deskundigenbijeenkomst over dit wetsvoorstel op enige punten aan te passen. Het conceptprogramma wordt op 28 maart 2017 ter bespreking geagendeerd.

Eigen bijdrage veroordeelden aan kosten strafvordering en slachtofferzorg

De commissie V&J besluit de nadere procedure aan te houden, in afwachting van de uitkomst van de procedure omtrent het controversieel verklaren van wetsvoorstellen door de Kamer.

JBZ-Raad

De commissie I&A/JBZ bespreekt de geannoteerde agenda van de JBZ-Raad van 27-28 maart 2017 en besluit in schriftelijk overleg te treden met de regering. Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Strik).

Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk

De commissie SZW stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 18 april 2017.

Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang

De commissie SZW stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 18 april 2017.

Vastleggen en bewaren kentekengegevens door politie

De commissie V&J besluit de nadere procedure aan te houden tot een nader te bepalen datum, om zich te laten informeren door een aantal deskundigen. Zij zal een deskundigenbijeenkomst organiseren op een nader te bepalen datum, waarbij zowel het onderhavige wetsvoorstel als het wetsvoorstel Computercriminaliteit III (34372) centraal staat.

Voorgehangen ontwerpbesluiten bij Omgevingswet

De commissie IMRO besluit op 11 april 2017 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg.

Behandeling Europees Semester 2017

De commissies Financiën en EZ bespreken het tijdpad van de behandeling van de stukken omtrent het Nationale Hervormingsprogramma 2017 en het Stabiliteitsprogramma 2017. De behandeling van het Europees Semester 2017 zou als volgt mogelijk zijn:

eind maart 2017 - ontvangst Nationaal Hervormingsprogramma 2017;

medio april 2017 - ontvangst Stabiliteitsprogramma 2017;

dinsdag 18 april - eventueel inbreng voor schriftelijk overleg;

eind mei - voorziene ontvangst landenspecifieke aanbevelingen van de Europese Commissie, n.a.v. de ontvangen hervormings- en stabiliteitsplannen;

juni- eventueel mondeling overleg.

Toezeggingen Koninkrijksrelaties

De commissie KOREL besluit een groot aantal nog openstaande toezeggingen te bespreken tijdens het mondeling overleg met de minister van BZK op 4 april 2017. Het overleg gaat ook over moties die in de voorbij kabinetsperiode op het terrein van KOREL door de Kamer zijn aangenomen.

Ontwerpbesluit vergoedingen rechtsbijstand asielzaken

Inbreng voor nader schriftelijk overleg vanuit de commissie V&J wordt geleverd door de fractie van SP (Wezel).

Witboek over de Toekomst van Europa

De commissies EUZA en FIN bespreken de behandelwijze van het witboek van de Europese Commissie over de Toekomst van Europa. De commissies besluiten om het debat over de toekomst van de EU centraal te stellen in de Algemene Europese Beschouwingen (AEB) die zijn gepland voor het najaar 2017, desgewenst voorbereid door een werkbezoek aan Brussel. EUZA neemt het voortouw bij de behandeling, de vakcommissies wordt gevraagd de onderliggende discussienota's op hun beleidsterrein te behandelen.

Reductie broeikasgasemissies luchtvaartuigen

De commissies IMRO en EZ besluiten het EU-voorstel: Verordening tot reductie van broeikasgasemissies van luchtvaartuigen COM(2017)54 in behandeling te nemen en trachten op 4 april 2017 een datum voor inbreng voor schriftelijk overleg vast te stellen.


Deel dit item: