Nieuws uit de commissies dinsdag 12 december 2017



Welke besluiten hebben de commissies van de Eerste Kamer op dinsdag 12 december 2017 genomen? Hieronder treft u een selectie aan van de besluiten over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en andere zaken. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de commissies.

Tarieven 2018 opslag duurzame energie

De fracties van PVV (Aardema) en SP (Meijer) leveren inbreng voor het voorlopig verslag. De minister van Economische Zaken en Klimaat zal, gelet op zijn brief van 7 december 2017 (EK 34.672, A), worden verzocht de memorie van antwoord uiterlijk vrijdag 15 december 2017 (16.00 uur) uur aan de Kamer te doen toekomen. In de commissievergadering van dinsdag 19 december 2017 wordt vervolgens bezien of afdoening als hamerstuk diezelfde dag nog mogelijk is, dan wel dat er behoefte is aan nader schriftelijk overleg of een plenair debat.

Bepaling recht op eerlijk proces in Grondwet

De commissie Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken brengt eindverslag uit. Zij stelt voor het wetsvoorstel op 13 februari 2018 plenair te behandelen.

Maritiem Arbeidsverdrag

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt blanco eindverslag uit over het wetsvoorstel Implementatie van wijzigingen van de Code en aanhangsels bij het Maritiem Arbeidsverdrag 2006 teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Verzamelwet pensioenen 2017

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid besluit naar aanleiding van de op 7 december 2017 ontvangen brief in schriftelijk overleg te treden met de regering over de AOW-overbruggingsproblematiek. Hierna zal de commissie besluiten over de plenaire afronding van de behandeling van de Verzamelwet pensioenen 2017.

Evaluatie Natuurpact en Voortgangsrapportage Natuur EZK/LNV

De commissie Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluit naar aanleiding van de brief van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 30 november 2017 (EK 33.576, H op 16 januari 2018 inbreng te leveren voor nader schriftelijk overleg. Na ontvangst van de beantwoording zal de commissie bezien welke eventuele vervolgstappen wenselijk zijn. Zij denkt daarbij aan een mondeling overleg met de minister van LNV en/of een nader af te bakenen overleg met provincies en het PBL.

Wetten sociaal domein

De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besluit op 23 januari 2018 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg over de tweede rapportage sociaal domein, mede gelet op de voor 2018 voorziene evaluaties van de Jeugdwet en de Wmo 2015.

Derde Landelijke Afvalplanbeheer Plan

De commissie Infrastructuur, Waterkwaliteit en Omgeving besluit naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat van 28 november 2017 (EK 30.872, B) op 19 december 2017 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

Bekostiging passend onderwijs en invoering lerarenregister

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt eindverslag uit. Het wetsvoorstel kan als hamerstuk worden afgedaan.

Europese identiteit versterken via onderwijs en cultuur

Inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt naar aanleiding van de Commissiemededeling geleverd door de fractie van de PVV (Van Kesteren). Commissieleden kunnen zich desgewenst aansluiten.

Europese migratieagenda

Op verzoek van het lid Strik (GroenLinks) besluit de commissie Immigratie & Asiel en JBZ inbreng voor nader schriftelijk overleg inzake de uitvoering van de Europese Migratieagenda te agenderen op 16 januari 2018, ervan uitgaande dat het antwoord van de regering op de brief van 23 oktober 2017 is ontvangen. De mededeling van de Europese Commissie inzake een mogelijke koers op het gebied van de externe en interne dimensie van migratiebeleid (zie COM(2017)820) van 7 december 2017 wordt bij de nadere vragen betrokken.

Wet continuiteit ondernemingen I

De commissie Justitie en Veiligheid besluit, naar aanleiding van het verzoek van de minister voor Rechtsbescherming in zijn brief van 5 december 2017, de behandeling van het wetsvoorstel Wet continuiteit ondernemingen I aan te houden totdat de minister opnieuw overleg heeft gevoerd met de groep vertegenwoordigers uit de faillissementspraktijk en de werknemers- en werkgeversorganisaties, en de Kamer geïnformeerd heeft over de resultaten van dit overleg.

Kiescolleges EK-verkiezingen voor Caribische openbare lichamen

De commissies Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken, en Koninkrijksrelaties stellen voor het voorbereidend onderzoek op 19 december 2017 te houden. De fractie van GroenLinks (Ganzevoort) levert een concept aan voor een commissievraag.

Implementatie richtlijn markten voor financiële instrumenten

De commissie Financien brengt eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Opzegging van de VN-organisatie Industriële Ontwikkeling

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking besluit naar aanleiding van het intrekken van het wetsvoorstel een brief naar de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te sturen met een aantal vragen over hoe het kabinet verder wil met UNIDO.

Groei en cohesie stimuleren in grensregio's van de EU

De fractie van de PvdA (Vlietstra) levert inbreng voor schriftelijk overleg met de regering inzake de Commissiemededeling Groei en cohesie stimuleren in grensregio's van de EU. De conceptbrief circuleert in de commissie, zodat woordvoerders zich desgewenst kunnen aansluiten.


Deel dit item: