Nieuws uit de commissies: dinsdag 2 oktober 2018



Hieronder treft u een selectie aan van de besluiten van de commissies van de Eerste Kamer op dinsdag 2 oktober 2018 over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en andere zaken. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de commissies.

Plenair debat

Deconstitutionalisering benoeming CdK en burgemeester

De commissie Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken stelt voor het Initiatiefvoorstel-Jetten Deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester op dinsdag 27 november 2018 plenair te behandelen, met dinsdag 13 november 2018 als terugvaloptie. 

Schriftelijke inbreng

Minimalisering gaswinning Groningen

Inbreng voor verslag wordt geleverd door de fracties van CDA (Flierman), SP (Reuten) en PvdA (Verheijen). De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besluit de regering tevens te vragen in de nota naar aanleiding van het verslag een reactie te geven op een brief van het Groninger Gasberaad van 2 oktober 2018 aan de leden van de Eerste Kamer. Onder voorbehoud van tijdige ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag - uiterlijk vrijdag 5 oktober 2018 om 16 uur - stelt de commissie voor het plenaire debat over dit wetsvoorstel te laten plaatsvinden op dinsdag 9 oktober 2018.

Oprichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen

De fracties van SP (Reuten) en PvdA (Van Zandbrink) leveren naar aanleiding van de brief van de minister van Economische Zaken en Klimaat van 31 augustus 2018 'Voorgenomen oprichting Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen' inbreng voor het schriftelijke verzoek aan de regering om nadere inlichtingen over de voorgenomen privaatrechtelijke rechtshandeling.

Verbeteren toezicht, opsporing, naleving en handhaving zorg

Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van D66 (Bredenoord), PVV (Van Kesteren) en de PvdA (Nooren).

Uitbreiding bevoegdheden Europees Openbaar Ministerie

Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de mededeling van de Europese Commissie inzake de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europees Openbaar Ministerie tot grensoverschrijdende terroristische misdaden wordt geleverd door de leden van de fracties van PVV (Van Hattem), SP (Wezel) en GroenLinks (Strik).

Voortgangsoverzicht WRR-rapport 'Weten is nog geen doen'

Inbreng voor schriftelijk overleg met de minister voor Rechtsbescherming over de uitvoering van de belangrijkste maatregelen sinds de kabinetsreactie op het WRR-rapport 'Weten is nog geen doen', wordt geleverd door de fractie van PvdA (Fiers).

Voortgangsverslag uitvoering Europese Veiligheidsagenda

Inbreng voor nader schriftelijk overleg naar aanleiding van het achtste voortgangsverslag van de Europese Commissie over de uitvoering van de Europese Veiligheidsagenda wordt geleverd door de leden van de PVV-fractie (Van Hattem).

Implementatie VN-Verdrag rechten mensen met een handicap

Inbreng voor nader schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 september 2018 in reactie op brief van 18 juli 2018 over het 'Programma Onbeperkt meedoen - Implementatie VN Verdrag inzake de rechten van mensen met een handicap', wordt heden geleverd door de leden van de fractie van GroenLinks (Ganzevoort). 

Verslag informele JBZ-Raad 12 en 13 juli 2018

De commissie besluit op 9 oktober 2018 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg naar aanleiding van het verslag van de informele JBZ-Raad van 12 en 13 juli 2018 te Innsbruck. Inbreng wordt geleverd door de leden van de PVV-fractie (Van Hattem).

Europese Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-Raad)

Inbreng voor nader schriftelijk overleg naar aanleiding van een verslag van een nader schriftelijk overleg met de minister van Justitie en Veiligheid over de Europese Raad Justitie en Binnenlandse Zaken van 12 en 13 oktober 2017 wordt geleverd door de leden van de PVV-fractie (Van Hattem).

Externe dimensie Europees asielbeleid

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid naar aanleiding van de brief van de Commissie Meijers over de externe dimensie van het Europees asielbeleid en naar aanleiding van drie aanbevelingen van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa wordt geleverd door de leden van de fractie van GroenLinks (Strik).

EU-uitbreidingspakket en Westelijke Balkan strategie

Naar aanleiding van de brief van de minister van Buitenlandse Zaken van 10 juli 2018 inzake beantwoording vragen naar aanleiding van het EU-uitbreidingspakket, de Westelijke Balkan strategie en de kabinetsreacties leveren de leden van de fractie van de PVV (Faber-Van de Klashorst) inbreng voor een nader schriftelijk overleg.

Overig nieuws

Mondeling overleg sociaal minimum Caribisch Nederland

Naar aanleiding van het onderzoeksrapport naar een ijkpunt voor het sociaal minimum in Caribisch Nederland en de bijhorende kabinetsreactie besluit de commissie Koninkrijksrelaties (KOREL) tot een mondeling overleg met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De commissie verzoekt dit overleg op korte termijn in te plannen, zo mogelijk op 16 oktober aanstaande.


Deel dit item: