Nieuws uit de commissies van 4 april 2023



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 4 april 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Wet publieke gezondheid (Wpg)

Eerste tranche wijziging Wpg

In de vergadering van de commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V), voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) wordt inbreng voor het nader voorlopig verslag geleverd door de fracties van VVD (De Bruijn-Wezeman), CDA (Prins), GroenLinks en PvdA gezamenlijk (Krijnen en Recourt), D66 (Van der Voort), PVV (Van Hattem), ChristenUnie (Verkerk), PvdD (Nicolaï; Fractie-Nanninga sluit zich bij een deel van deze vragen aan) en FVD (Dessing; Fractie-Nanninga sluit zich mogelijk -deels- bij deze vragen aan. De commissie koerst op een plenaire behandeling van het wetsvoorstel op 16 mei 2023.


Schriftelijke inbreng

Noodverordening versnelde inzet van hernieuwbare energie

In de vergadering van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) EZK/LNV is inbreng geleverd voor nader schriftelijk overleg door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdA (Crone) gezamenlijk.

Wetsevaluatie Wvggz-Wzd (Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg – Wet zorg en dwang)

Naar aanleiding van de brief van de minister voor Langdurige Zorg en Sport (LZS) en de minister voor Rechtsbescherming over de beleidsreactie op de wetsevaluatie van 13 maart jl. wordt in de vergadering van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) inbreng voor schriftelijk overleg geleverd door de D66-fractie (Van der Voort), de Fractie-Nanninga (Van Pareren) en de fracties van GroenLinks (Krijnen) en 50PLUS (Baay-Timmerman).

Verkeersveiligheid weginfrastructuur

Delegatiebepaling hernieuwde implementatie EU-richtlijn verkeersveiligheid weginfrastructuur

In de vergadering van de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) wordt inbreng voor het nader voorlopig verslag geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit), de PvdA (Karakus) en de PvdD (Nicolaï) gezamenlijk.

Omgevinsgwet

Naar aanleiding van de brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) met een reactie op het position paper van de Raad van State over de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt in de vergadering van de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PVV (Bezaan).

Raming Eerste Kamer 2024

In de vergadering van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) wordt inbreng voor het nader voorlopig verslag gezamenlijk geleverd (Backer) door de leden van de fracties van D66, GroenLinks, Fractie-Nanninga, PvdA, ChristenUnie en de PvdD.

Woningcorporaties

In de vergadering van de commissie voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) wordt inbreng voor schriftelijk overleg geleverd door de fractie van de SP (Kox).

Wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie

In de vergadering van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt inbreng voor het voorlopig verslag geleverd door de leden van de fracties van VVD (Geerdink), D66 (Stienen) en SGP (Schalk).


Hamerstukken

Gebruik technische hulpmiddelen bij tolheffing

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) brengt eindverslag uit om het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.


Overig

Jeugdzorg en Hervormingsagenda Jeugd

De leden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben een mondeling overleg gevoerd met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Begrotingen Koninkrijksrelaties en BES-fonds 2023

De leden van de commissie voor Koninkrijksrelaties (KOREL) hebben een mondeling overleg gevoerd met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).


Deel dit item: