Nieuws uit de commissies van 4 juli 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 4 juli 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Uitbreiding sluitingsbevoegdheid burgemeester en gezaghebber ter handhaving van de openbare orde

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van BBB (Marquart Scholtz), GroenLinks-PvdA (Recourt), CDA (Van Toorenburg) en SGP (Van Dijk).

Wet uitbreiding slachtofferrechten

Naar aanleiding van de brief van minister Weerwind voor Rechtsbescherming over de stand van zaken met betrekking tot de Wet Uitbreiding Slachtofferrechten bespreekt de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks-PvdA (Recourt) en CDA (Van Toorenburg).

Toezegging Evaluatie wetsvoorstel herziening ten nadele (32.044) over vijf jaar

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks-PvdA (Recourt).

Initiatiefvoorstel-Nijboer en Grinwis Wet vaste huurcontracten

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Kemperman), GroenLinks-PvdA (Janssen-Van Helvoort), VVD (Meijer), CDA (Rietkerk), D66 (Moonen) en SGP (Schalk)

Wet Adviescollege ICT-toetsing

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek), GroenLinks-PvdA (Fiers), mede namens de leden van de fracties van de SP en de PvdD, de VVD (Van den Berg) en D66 (Belhirch).

Recht op huurtoeslag voor Oekraïense ontheemden

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PVV (Van Hattem).

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Naar aanleiding van het verslag van schriftelijk overleg met minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) over de inwerkingtreding van de wet bespreekt de commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van BBB (Kemperman), GroenLinks-PvdA (Crone) en het CDA (Rietkerk) gezamenlijk. De leden van de fractie van JA21 sluiten zich bij de gestelde vragen aan.

Goedkeuringsprocedure toelating bijzondere bromfietsen op de weg en introductie kader lichte elektrische voertuigen

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt dat inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van BBB (Van Langen-Visbeek) en van GroenLinks-PvdA (Thijssen).

Begrotingsstaten Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Diergezondheidsfonds 2023

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg met minister Adema van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) wordt geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en GroenLinks-PvdA (Kluit).

Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2023

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek).

Begrotingsstaten Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2023

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de SP (Kox), mede namens de fracties van GroenLinks-PvdA, PvdD en OPNL.

Wet arbeidsmarkt in balans – Arbeidsmarktbeleid

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt dat naast de reeds eerder ontvangen inbreng van de fractie van GroenLinks-PvdA (Vos) ook inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van VVD (Petersen) en D66 (Belhirch).

Brief van de minister voor APP over de uitvoering van de moties van het lid Van Rooijen over inkomensondersteuning AOW (IOAOW); Miljoenennota 2023

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg over de brief over de uitvoering van de moties van het lid Van Rooijen over inkomensondersteuning AOW (36200/36208, AU) wordt geleverd door de fractie van 50PLUS (Van Rooijen).

Overgangsperiode invoering mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens

De commissie voor Financiën (FIN) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fractie van JA21.


Plenair

Begrotingswijziging SZW (Voorjaarsnota 2023)

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) spreekt de behoefte uit om na aanvaarding door de Tweede Kamer op 10 of 11 juli 2023 een plenair debat te voeren over het voorstel tot wijziging van de begrotingsstaat SZW 2023.


Hamerstukken

Goedkeuring Verdragen met de Verenigde Arabische Emiraten over uitlevering en over wederzijdse rechtshulp in strafzaken

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) brengt eindverslag uit om het wetsvoorstel als hamerstuk af te kunnen doen.

Wet bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.

Ondersteuning donorkinderen

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt blanco verslag uit, teneinde het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen.


Europa

EU-voorstellen over de Herziening van het kader voor bankencrisisbeheer en depositoverzekering

De commissie voor Financiën (FIN) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de BBB-fractie (Kroon).

Lentepakket Europees Semester 2023

Naar aanleiding van de brief van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en minister Kaag van Financiën (FIN) met de kabinetsreactie op het lentepakket Europees Semester bespreekt de commissie Financiën dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties Volt en OPNL.


Deel dit item: