Nieuws uit de commissies van 5 juli 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 5 juli 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Toetreding Finland en Zweden tot de NAVO

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking bespreekt in beslotenheid de stand van zaken met betrekking tot de toetredingsprocedure van Finland en Zweden tot de NAVO. Een meerderheid geeft aan om het wetsvoorstel, dat naar verwachting binnen enkele dagen zal worden voorgelegd aan de Tweede Kamer, met spoed te willen behandelen na aanvaarding door de Tweede Kamer. Senator Koole verzoekt de griffie na te gaan wat het gevolg is indien de plenaire behandeling van het wetsvoorstel direct na het zomerreces zou plaatsvinden. De commissie kan zich vinden om, na aanvaarding van het wetsvoorstel door de Tweede Kamer uiterlijk 7 juli a.s., met gebruikmaking van de spoedeisendheid ex artikel 46, RvO, (mondeling) eindverslag uit te brengen, voorafgaand aan een plenaire behandeling inclusief stemmingen van deze voorstellen bij voorkeur op 11 of 12 juli 2022.

Ongelakte versie beslisnota

De voorzitter van de commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving deelt mee dat de in de motie-Janssen c.s. verzochte ongelakte versie van de beslisnota bij de brief over de kritische tijdslijn Omgevingswet (33118/34986, EA) bij aanvang van deze vergadering door de Kamer nog niet is ontvangen. De voorzitter meldt dat de verwachting is dat de Kamer deze brief later op de avond tegemoet kan zien. De commissieleden spreken hierop de wens uit deze graag te ontvangen voor het sluiten van de plenaire vergadering van heden.

Noot: de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft dinsdagavond een brief en een ongelakte versie van de beslisnota aan de Kamer doen toekomen.

Mogelijke nieuwe adviesaanvraag Adviescollege ICT-toetsing over het DSO

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving/Economische Zaken en Klimaat besluiten een nieuwe concept-adviesaanvraag bij het Adviescollege ICT-toetsing over het Digitaal Stelsel Omgevingswet aan de plenaire vergadering voor te leggen.


Schriftelijke inbreng

Voortgang stikstofproblematiek

Verslag nader schriftelijk overleg

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit), Partij voor de Dieren (Koffeman) en OSF (Raven). Op verzoek van het lid Kluit zal de griffie nagaan of Fase 2 van het TNO-rapport alvast naar de Kamer kan worden gestuurd, desnoods nog zonder kabinetsappreciatie.

Grootschalige datacentra (hyperscale datacenters)

Brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ter aanbieding van ontwerpbesluit over hyperscale datacentra;

Brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ter aanbieding van de Toetsingsrapportage over datacenter Zeewolde;

Brief van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de uitvoering van twee moties van het lid Koffeman over het datacenter in Zeewolde.

Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brieven van de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening van 10 juni 2022 en 13 juni 2022 (32813, AI, AJ en AK) wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit) en PvdD (Koffeman).

Luchthavenverkeerbesluit Schiphol

Brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat over de procedure voor een natuurvergunning en de aanvulling op de passende beoordeling wijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol

Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister van I&W van 23 februari 2022 (31936, AF) wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman).

Wet aanvullende fiscale koopkrachtmaatregelen 2022

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de ChristenUnie (Ester) en de PvdD (Prast). Na vaststelling van de brief zal de regering worden verzocht uiterlijk vrijdag 8 juli 2022 17.00 uur te antwoorden.


Hamerstuk

Verbod op trustdienstverlening aan cliënten in de Russische Federatie of de Republiek Belarus

De commissie Financiën brengt blanco eindverslag uit teneinde het voorstel af te kunnen doen als hamerstuk.

Wet vrachtwagenheffing

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.


Plenair

Extra F-35 toestellen

Brief van de staatssecretaris van Defensie met het verzoek versneld het budgetrecht uit te oefenen met betrekking tot de bestellingen van zes F-35 toestellen en vier toestellen MQ-9;

Brief van de minister van Defensie met het verzoek om spoedige behandeling van twee begrotingswetsvoorstellen met betrekking tot de versnelde bestellingen van zes F-35 toestellen en vier toestellen MQ-9;

Tweede incidentele suppletoire begroting Defensiematerieelbegrotingsfonds 2022

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking bespreekt het verzoek van de minister en staatssecretaris van Defensie om de incidentele suppletoire begrotingen 36143 en 36144, momenteel nog aanhangig in de Tweede Kamer, met spoed te behandelen.

De commissie kan zich vinden om, na aanvaarding van de wetsvoorstellen door de Tweede Kamer uiterlijk 7 juli a.s., met gebruikmaking van de spoedeisendheid ex artikel 46, RvO, (mondeling) eindverslag uit te brengen, voorafgaand aan een plenaire behandeling inclusief stemmingen van deze voorstellen op 11 of 12 juli 2022.

Samenvoeging van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken brengt eindverslag uit en wenst de Kamervoorzitter voor te stellen het wetsvoorstel kort plenair te behandelen op 12 juli 2022.

Aanpassing van het vergunningsstelsel voor opsporen en winnen van aardwarmte

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel plenair te behandelen na het zomerreces.


Europa

Verkiezing leden Europees Parlement door rechtstreekse algemene verkiezingen

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken is voornemens een conceptbrief met een subsidiariteitsbezwaar ten aanzien van het EU-voorstel: verkiezing van de leden van het Europees Parlement door rechtstreekse algemene verkiezingen ter vaststelling door te geleiden naar de plenaire vergadering op 12 juli 2022. Hiertoe zal deze eerst ter vaststelling door de commissie in de commissievergadering van dinsdagochtend 12 juli 2022 worden geagendeerd.

EU-voorstel Europese ruimte voor gezondheidsgegevens

De Fractie-Nanninga (Van Pareren) en de fracties van PVV (Van Kesteren) en SP (Van Apeldoorn, namens het lid Gerkens) achten het voorstel niet in lijn met het subsidiariteitsbeginsel. De overige fracties delen deze mening niet. De commissie stelt derhalve vast dat er geen gewogen meerderheid is voor het indienen van een subsidiariteitsbezwaar over het EU-voorstel voor een verordening (COM(2022)197).

De commissie besluit op 13 september 2022 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg over het EU-voorstel Europese ruimte voor gezondheidsgegevens (Mededeling COM(2022)196 en Verordening COM(2022)197) en het bijbehorende BNC-fiche (36121, A).


Divers

Aanbieden geconsolideerde wetsteksten

De commissie Justitie en Veiligheid hield een technische briefing van het ministerie van Justitie en Veiligheid over complexiteit uitvoering van de motie-Bredenoord c.s. over het aanbieden van geconsolideerde wetteksten, alsmede behoeftepeiling onder Kamerleden

Initiatiefvoorstel-Bromet en Tjeerd de Groot over schrappen geborgde zetels voor bedrijven in waterschapsbesturen

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving besluit tot het organiseren van een deskundigenbijeenkomst op 13 september 2022. De commissie besluit het agendapunt op 12 juli a.s. opnieuw te agenderen om de opzet van de bijeenkomst nader te bespreken. Leden kunnen tot vrijdag 8 juli 2022, 12 uur, suggesties voor sprekers bij de commissiegriffier aanleveren.


Deel dit item: