Nieuws uit de commissies van 4 oktober 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 4 oktober 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng en voorbereidend onderzoek

Rijkswet Koninkrijksgeschillen

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over de mogelijkheden op te komen tegen (voorgenomen) besluiten van de Koninkrijksregering wordt geleverd door de PvdD (Nicolaï).

Advocatendiensten aan de Staat

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister van Justitie & Veiligheid over de gewijzigde overeenkomst tussen de Staat en de landsadvocaat en de instelling van de onderzoekscommissie advocatendiensten aan de Staat wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï).

Inclusieve politie

De commissie van Justitie & Veiligheid besluit een technische briefing over een inclusieve politie-organisatie plaats te laten vinden in februari 2023 en spreekt de hoop uit dat voorafgaand de kabinetsreactie op het POC-rapport effectiviteit antidiscriminatiewetgeving, inclusief het deelrapport Politie (dossier CXLVI), is ontvangen, zodat dit betrokken kan worden bij de technische briefing.

Geldzorgen, armoede en schulden

Naar aanleiding van de brief van de minister voor Armoedbeleid, Participatie en Pensioen (APP) over de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden besluit de Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid inbreng voor schriftelijk overleg te leveren door de fracties van CDA (Oomen-Ruijten), GroenLinks en PvdA gezamenlijk (Van Gurp/Vos), D66 (Moonen), SP (Kox) en PvdD (Prast).

Vreemdelingenbeleid

Naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Justitie & Veiligheid over menselijke maat en dienstverlening in de migratieketen besluit de Commissie voor Justitie & Veiligheid inbreng voor nader schriftelijk overleg te leveren door de fracties van GroenLinks (Karimi) en de PvdA (Vos) gezamenlijk en de PVV (Van Hattem).

Initiatiefvoorstel-Ellemeet, Kuiken, Paternotte en Van Wijngaarden Legale medicamenteuze afbreking zwangerschap door huisarts

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besluit op 18 oktober 2022 inbreng te leveren voor het nader voorlopig verslag. Na ontvangst van de antwoorden wenst de commissie het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk plenair te behandelen.

Kabinetsreactie evaluatie Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en toezegging T02174 (Evaluatie Wkkgz)

Naar aanleiding van de brief van de minister voor Langdurige Zorg en Sport van 1 juli 2022 (32402, AD) leveren de fracties van VVD (De Bruijn-Wezeman) en PvdA (Karakus) gezamenlijk inbreng voor schriftelijk overleg. Toezegging T02174 blijft in afwachting van de reactie als deels voldaan geregistreerd staan.

Wet hersteloperatie toeslagen

De commissie Financiën geeft aan te hechten aan zowel een zorgvuldige als spoedige behandeling van het wetsvoorstel. De commissie stelt voor het voorbereidend onderzoek (inbreng voor schriftelijke vragen) te houden op 11 oktober 2022. De staatssecretaris zal worden verzocht uiterlijk 21 oktober 2022 de beantwoording te sturen. De commissie besluit ook om in te gaan op het aanbod van de staatssecretaris om op korte termijn een technische briefing te ontvangen. De griffie wordt verzocht te zoeken naar een geschikt moment, bij voorkeur op 11 oktober 2022 of, indien dit niet lukt, op 10 oktober 2022.

De commissie spreekt de wens uit het wetsvoorstel plenair te behandelen op 1 november 2022 en op dezelfde dag daarover te stemmen. Dit is onder het voorbehoud dat de schriftelijke vragen op tijd en voldoende zijn beantwoord.

Schrappen geborgde zetels waterschapsbesturen

Inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van het CDA (Atsma), D66 (Pijlman), de ChristenUnie (Verkerk) en de OSF (Raven). De fractie van de VVD (Klip-Martin) sluit zich aan bij de door de fractie van het CDA gestelde vragen.


Hamerstuk

Verlenging duur pleegzorg en vervallen verleningsbeschikking bij machtigingen tot uithuisplaatsing en gesloten jeugdhulp

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt blanco eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.


Europa

Rechtsstaatrapport 2022

De commissies voor Europese Zaken (EUZA) en Justitie & Veiligheid (J&V) besluiten om het Rechtsstaatrapport 2022 in behandeling te nemen en vooralsnog (online) te bespreken met de betrokken Eurocommissaris(sen). Daarnaast besluiten de commissies om de Tweede Kamerrapporteurs over rechtsstatelijke ontwikkelingen in de EU uit te nodigen voor een gesprek. De commissie ziet af van een mondeling overleg met de minister van Buitenlandse Zaken voorafgaand aan de rechtsstaatdialoog in de Raad Algemene Zaken van 18 november 2022.


Divers

Elektronische gegevensuitwisseling in de zorg

De commissie verzoekt om een technische briefing over dit wetsvoorstel op 8 of 15 november 2022. De commissie stelt tevens voor het voorbereidend onderzoek te houden op 29 november 2022.

Terugkoppeling uit de werkgroep Artificiële Intelligentie

De commissie besluit de staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering te verzoeken te reflecteren op twee notities van het Rathenau Instituut, die zijn opgesteld rondom de verdiepingssessies over AI en algoritmische besluitvorming die de werkgroep AI heeft georganiseerd. De daartoe bijgevoegde conceptbrief, waarin de staatsecretaris wordt verzocht voor 15 december 2022 te reageren, wordt door de commissie vastgesteld.

De commissie stelt de Kamer voor begin 2023 met de staatssecretaris in debat te gaan over de in de notities van het Rathenau Instituut aangereikte handelingsopties om als Kamer meer grip te kunnen krijgen op algoritmische besluitvorming door de overheid. Na ontvangst van de reflectie van de staatssecretaris wordt te zijner tijd de nadere vorm van debat bepaald.


Deel dit item: