Nieuws uit de commissies van 11 juli 2023



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 11 juli 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Moties Eerste tranche wijziging Wet publieke gezondheid afronding parlementaire behandeling

Naar aanleiding van de brief van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Van Knapen) en PvdD (Nicolaï).

Initiatiefvoorstel-Maatoug Verplichtstelling vertrouwenspersoon ongewenst gedrag op de werkvloer

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van BBB (Heijnen), VVD (Petersen), D66 (Belhirch) en Volt (Perin-Gopie).

Wijziging van de Participatiewet ten behoeve van de werkvoorzieningen voor visueel beperkten

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fractie van de VVD (Petersen).

Vreemdelingenbeleid – Brief van de staatssecretaris J&V over de opvang van ontheemden uit Oekraïne

De commissies voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) en voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreken dat inbreng voor schriftelijk overleg met staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid (J&V) wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Vreemdelingenbeleid - Brief van de staatssecretaris (J&V) over de opvang van derdelanders met een tijdelijke verblijfsvergunning in Oekraïne

De commissies voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) en voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreken dat inbreng voor schriftelijk overleg met staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid (J&V) wordt geleverd door de fractie van de FVD (Van den Oetelaar).

Begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2022

Naar aanleiding van het verslag van nader schriftelijk overleg met minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (J&V) over de gewijzigde overeenkomst tussen de Staat en de landsadvocaat en de instelling van de onderzoekscommissie advocatendiensten aan de Staat bespreekt de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolai).

Toezegging Juridische acties belangenorganisaties

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de SGP (Van Dijk).

Effectiviteit avondklok

Naar aanleiding van het verslag van schriftelijk overleg met minister Yesilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid (J&V) over onderzoek naar de effectiviteit van de avondklok bespreekt de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de PVV (Van Hattem) en PvdD (Nicolaï).

Voortgang aanpak piekbelasting

Naar aanleiding van de brief van minister Van der Wal-Zeggelink voor Natuur en Stikstof (N&S) bespreekt de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van PvdD (Nicolaï).

Aanpak dierwaardige veehouderij

Naar aanleiding van het verslag van nader schriftelijk overleg (28286, W) en de brief van minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de voortgang van het convenant dierwaardige veehouderij (28286, V) bespreekt de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van BBB (Jaspers), GroenLinks-PvdA (Kluit) en PvdD (Nicolaï).

Wet hersteloperatie toeslagen

Naar aanleiding van de brief van staatssecretaris De Vries van Financiën – Toeslagen en Douane c.s. over de tussenrapportage Toekomst toeslagenstelsel bespreekt de commissie voor Financiën (FIN) dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Nicolaï).

Raad voor Economische en Financiële Zaken

Naar aanleiding van de brief van minister Kaag van Financiën over het verslag van de Eurogroep en Ecofinraad bespreekt de commissie voor Financiën (FIN) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de FVD-fractie (Van den Oetelaar).

Invoeren investeringsverplichting ten behoeve van Nederlands cultureel audiovisueel product

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bespreekt dat inbreng voor het verslag wordt geleverd door de fracties van de BBB (Walenkamp), GroenLinks-PvdA (Veldhoen) en de PvdD (Nicolaï).

Kabinetsreactie rapport parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen

Naar aanleiding van de brief van minister-president Rutte en staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de BBB-fractie (Van Langen-Visbeek).

Contourennota herziening mijnbouwstelsel

Naar aanleiding van de brief van staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Nicolaï).

Onderhandelingsakkoord met Shell en ExxonMobil

Naar aanleiding van de brief van staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de BBB-fractie (Van Langen).


Plenair

Wijziging begrotingsstaten Justitie en Veiligheid 2023 (Voorjaarsnota)

De commissies voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) en voor Justitie en Veiligheid (J&V) brengen blanco verslag uit en stellen voor op 11 juli over het wetsvoorstel te stemmen. Aan het einde van de vergadering van 11 juli is dit voorstel door de Kamer aangenomen. Voor hebben gestemd de fracties van OPNL, GroenLinks-PvdA, SGP, D66, PVV, CDA, Volt, JA21, VVD, ChristenUnie, BBB en 50PLUS. Daartegen de fracties van FVD, PvdD en SP.


Hamerstukken

Jaarverslag en slotwet Financiën en Nationale Schuld 2022

De commissie voor Financiën brengt blanco verslag uit om het wetsvoorstel op 11 juli 2023 in de avond als hamerstuk af te doen. Dit is inmiddels gebeurd.

Wijziging begrotingsstaten Volksgezondheid, Welzijn en Sport 2023 (Voorjaarsnota)

De commissie brengt blanco verslag uit om het wetsvoorstel als hamerstuk af te doen. Dit is inmiddels gebeurd.

Implementatiewet zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering

De commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) brengt blanco verslag uit om het wetsvoorstel in de avond op 11 juli 2023 af te kunnen doen als hamerstuk. Dit is inmiddels gebeurd.


Europa

Brief van de voorzitter van de Europese Commissie inzake migratie

De commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-Raad (I&A/JBZ) bespreekt dat naar aanleiding van de brief van de Voorzitter van de Europese Commissie inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van J&V wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Europese verordening betreffende wederzijdse erkenning van afstamming

Naar aanleiding van het verslag van schriftelijk overleg met minister Weerwind voor Rechtsbescherming over een voorstel voor een verordening betreffende wederzijdse erkenning van afstamming bespreekt de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PVV (Bezaan).

Noodverordening versnelde inzet van hernieuwbare energie

Naar aanleiding van de brief van de Europese Commissie bespreekt de commissie voor Economische Zaken en Klimaat dat inbreng voor nader schriftelijk overleg met de Europese Commissie in het kader van de politieke dialoog wordt geleverd door de fractie van GroenLinks-PvdA (Crone).


Overig

Beleidsterrein volkshuisvesting (wonen, bouwen en huren)

De commissies voor Binnenlandse Zaken (BIZA) en voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) hebben beide gesproken over het beleidsterrein volkshuisvesting. Beide commissies hebben de voorkeur uitgesproken dit beleidsterrein als aandachtsgebied voor de commissie voor Binnenlandse Zaken te laten.

Mondeling overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

De commissie voor Binnenlandse Zaken voerde een mondeling overleg met minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) over de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Mondeling overleg met minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voerden een mondeling overleg met minister Adema voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over de toezegging registratie ritueel geslachte dieren.


Deel dit item: