Nieuws uit de commissies van 14 juni 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 14 juni 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Mondeling overleg stand van zaken Omgevingswet

De commissies Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving en Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stemmen in met de voorgestelde opzet en duur van het mondeling overleg Omgevingswet met minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op 21 juni 2022. Tijdens of na afloop van het mondeling overleg vindt geen besluitvorming plaats.

Handelsverdrag EU met Canada (CETA)

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking besluit om het tijdstip van de plenaire behandeling van het CETA-verdrag te agenderen voor de commissievergadering van 21 juni a.s.

NAVO-toetreding Finland en Zweden

Brief van de minister van Buitenlandse Zaken over de Toetreding Finland en Zweden tot de NAVO

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking besluit om een wetsvoorstel inzake de toetredingsprotocollen af te wachten.

Schriftelijke inbreng

Verhoging wettelijk strafmaximum doodslag

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (De Blécourt), CDA (Rietkerk), GroenLinks (De Boer) en PvdA (Recourt) gezamenlijk, D66 (Dittrich), ChristenUnie (Talsma) en SGP (Van Dijk).

Verbetering adreskwaliteit in de basisregistratie personen

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (Keunen), PvdA (Koole) en PVV (Van Hattem).

Wet versterking decentrale rekenkamers

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de PvdA (Koole).

Fraudekwestie kantoor Landsadvocaat

Brief van de minister van Justitie en Veiligheid met betrekking tot de fraudekwestie bij het kantoor van de Landsadvocaat

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de PVV (Bezaan) en PvdD (Nicolaï).

Samenvoeging gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fractie van de PVV (Van Hattem).

Novelle Wet digitale overheid

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken stelt voor op 12 juli 2022 gelegenheid te bieden voor het leveren van inbreng voor verslag inzake de novelle Wet digitale overheid (35868), waarbij het voorstel van de Wet digitale overheid (34972) wordt betrokken.

Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van de VVD (Van den Berg), PvdA (Koole) en PvdD (Nicolaï).

Wet tijdelijke onderwijsvoorzieningen bij massale toestroom van ontheemden

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap stelt voor het voorbereidend onderzoek te houden op 21 juni 2022. Gelet op het verzoek van de minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs aan de Kamer om de behandeling van het wetsvoorstel af te ronden vóór het aanstaande zomerreces, kiest de commissie ervoor verslag uit te brengen. Bij de ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag (bij voorkeur zo spoedig mogelijk) zal de commissie een voorstel doen voor de plenaire afhandeling van het wetsvoorstel.

Passende zorgvuldigheid bedrijfsleven met duurzaamheid

Brief van de minister van Buitenlandse Zaken inzake BNC-fiche over het voorstel voor een Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Karimi) en D66 (Moonen).

EU-voorstel: Gezamenlijke Mededeling inzake het EU-Genderactieplan (GAP) III

Brief van de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking inzake onderzoek feministisch buitenlandbeleid en beleidsreactie;

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie D66 (Moonen).

Liberalisering handel tussen EU en Oekraïne

Brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking inzake kabinetsappreciatie over het voorstel voor een Verordening tot tijdelijke liberalisering van de handel tussen de EU en Oekraïne.

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties PVV (Faber) en PvdD (Prast). De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.


Hamerstuk

Innovatiewet Strafvordering

De commissie Justitie en Veiligheid brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel af te doen als hamerstuk.

Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid brengt eindverslag uit teneinde het voorstel af te doen als hamerstuk.

Uitvoeringswet herziening Verordening producten voor tweeërlei gebruik

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking brengt blanco eindverslag uit teneinde het voorstel af te doen als hamerstuk.


Divers

Basisregistratie personen

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken besluit de voorhang van het ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit basisregistratie personen in verband met de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit, te stuiten tot de behandeling van het voorstel Verbetering adreskwaliteit in de basisregistratie personen in de Eerste Kamer is afgerond.

Decentraal bestuur

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken had een informeel gesprek met prof. Douwe Elzinga over decentraal bestuur.

Gesprek met Onderwijsraad

De commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had een gesprek met een aantal leden van de Onderwijsraad.


Deel dit item: