Nieuws uit de commissies van 9 mei 2023



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 9 mei 2023 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Wet publieke gezondheid (Wpg)

Eerste tranche wijziging Wpg

In de commissies voor Justitie en Veiligheid (J&V), voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en voor Binnenlandse Zaken en de Hoge Colleges van Staat / Algemene Zaken (BiZa/AZ) wordt inbreng voor verslag geleverd door de fracties van de PVV (Van Hattem), de PvdD (Nicolaï) en FVD (Dessing). De Fractie-Nanninga sluit zich aan bij enkele vragen van de PvdD-fractie.


Wet toekomst pensioenen

In de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wordt inbreng voor het verslag geleverd door de leden van de fracties van het CDA (Oomen-Ruijten), PvdD (Prast), 50PLUS (Van Rooijen) mede namens Fractie-Nanninga, Fractie-Frentrop en Fractie-Otten.

Naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg met de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over het voorgehangen ontwerpbesluit vanwege vaststelling van de parameters vanaf inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd door de leden van de fractie van 50PLUS (Van Rooijen) mede namens Fractie-Nanninga, Fractie-Frentrop en Fractie-Otten.


Schriftelijke inbreng

Stikstofproblematiek

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) neemt het nader schriftelijk overleg naar aanleiding van een technische briefing (35334, BC) voor kennisgeving aan. Inbreng voor nader schriftelijk overleg n.a.v. het schriftelijk overleg van 14 april 2023 over de stikstofproblematiek in ruime zin (35334/33576, BD) wordt geleverd door de CDA-fractie (Prins).

Wet hersteloperatie Toeslagen

In de commissie voor Financiën (FIN) wordt naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Financiën - Toeslagen en Douane over stand van zaken van de hersteloperatie toeslagen inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd door de fracties van SP (Van Apeldoorn), ChristenUnie (Kennedy-Doornbos) en de PvdD (Prast).

Tijdelijke wet uitwisseling persoonsgegevens Uithuisplaatsingen Kinderopvangtoeslag (UHP KOT)

In de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) wordt inbreng voor het voorlopig verslag geleverd door de fracties van GroenLinks en PvdA gezamenlijk (De Boer/Recourt), D66 (Dittrich) en PVV (Bezaan).

Air France-KLM

In de commissie voor Financiën wordt inbreng voor schriftelijk overleg geleverd door de fracties van GroenLinks en de PvdA gezamenlijk (Crone) en de PvdD-fractie (Prast). De SP-fractie (Van Apeldoorn) heeft kenbaar gemaakt zich aan te willen sluiten bij (een deel van) de inbreng van de fracties van GroenLinks en de PvdA.

Rechtsbescherming, rechtsgelijkheid, en het bewaken van de rechtsstaat in relatie tot de uitwerking van natuur- en milieuwetgeving in Nederland

Naar aanleiding van het mondeling overleg leveren in de commissie voor Economische Zaken en Klimaat / Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (EZK/LNV) de fracties van GroenLinks (Kluit) en de PvdA (Crone) gezamenlijk inbreng voor schriftelijk overleg.

Wet uitbreiding bestuurlijk instrumentarium onderwijs

In de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wordt inbreng voor verslag geleverd door de fracties van het CDA (Rietkerk), D66 (Pijlman) en ChristenUnie en SGP gezamenlijk (Verkerk/Schalk). Mogelijk dat de vraag van de twee laatstgenoemde fracties over een reactie van de regering op de voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State (35920, H) als commissiebrede vraag wordt gesteld.

Herinvoering basisbeurs en tegemoetkoming huidige studenten zonder basisbeurs

In de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman).

Vastleggen en bewaren kentekengegevens door politie

Naar aanleiding van het verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Justitie en Veiligheid (J&V) over het bij de evaluatie betrekken van de rol van de korpschef bij het vaststellen van het cameraplan wordt in de commissie voor J&V inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd door de fractie van GroenLinks (De Boer), de PvdA (Recourt) en de PvdD (Nicolai) gezamenlijk.

Voorstel voor een Verordening betreffende horizontale cyberbeveiligingsvereisten

In de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) wordt inbreng voor nader schriftelijk overleg met de regering en/of de Europese Commissie in het kader van de politieke dialoog geleverd door de fracties van GroenLinks en PvdA gezamenlijk (De Boer/Recourt) en de PVV (Bezaan).

Luchtkwaliteit

Naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) van 4 april 2023 (30175, X) wordt in de commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) inbreng voor nader schriftelijk overleg geleverd door de fractie van de PvdD (Koffeman).

Begrotingsstaat Mobiliteitsfonds 2023

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) neemt kennis van de brief van 2 maart 2023 van de staatssecretaris van I&W (36200 A, C). Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de staatssecretaris wordt geleverd door de fractie van het CDA (Rietkerk).


Plenair

Decentrale loting als selectiemethode voor opleidingen met capaciteitsfixus in het hoger onderwijs

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) brengt eindverslag uit en stelt voor op 16 mei 2023 over het wetsvoorstel te stemmen, zodat woordvoerders indien zij dat willen een stemverklaring kunnen afleggen.

Zevende incidentele suppletoire begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2022 inzake Werk aan Uitvoering, Oekraïne en Herdenkingsjaar Slavernijverleden

De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) brengt eindverslag uit en stelt voor op 16 mei 2023 over het wetsvoorstel te stemmen, zodat woordvoerders indien zij dat willen een stemverklaring kunnen afleggen.


Hamerstukken

Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) brengt eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk.


Deel dit item: