Nieuws uit de commissies van dinsdag 30 januari 2024



Een aantal Eerste Kamercommissies heeft op dinsdag 30 januari 2024 vergaderd over de voortgang van de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.


Schriftelijke inbreng

Schadeafhandeling in geval van ontmanteling NAM

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek).

Hernieuwde rijksbrede strategie voor het beschermen van het vrije en open publieke debat tegen desinformatie

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks-PvdA (Roovers) en de PvdD (Nicolaï) gezamenlijk.

Broeikasgastemissierechten

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat in het kader van de implementatie van de herziening van het Europese systeem voor handel in broeikasgasemissierechten (EU ETS) inbreng wordt geleverd door de fracties van BBB (Van Langen-Visbeek) en van JA21 (Baumgarten).

Begrotingsstaat Nationaal Groeifonds 2024

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat de fractie van BBB (Kroon) inbreng levert voor schriftelijk overleg, met betrekking tot de brief over de tussentijdse evaluatie van het Nationaal Groeifonds. De fractie van JA21 (Baumgarten) sluit zich bij deze inbreng aan.

Tevens wensen de fracties van de BBB (Kroon), GroenLinks-PvdA (Crone), PvdD (Visseren-Hamakers) en JA21 (Baumgarten) in nader schriftelijk overleg te treden met de minister naar aanleiding van het recent gevoerde schriftelijk overleg over de vierde indieningsronde Nationaal Groeifonds (NGF).

Herziening Mijnbouwstelsel

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Visseren-Hamakers).

Aanvullend pakket klimaatmaatregelen elektriciteitssector

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en JA21 (Baumgarten).

Stand van zaken geothermie

De commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de BBB (Van Langen-Visbeek).

Wet uitbreiding Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en de PVV (Van Hattem).

Wet gebruik Friese taal

De commissie voor Binnenlandse Zaken (BIZA) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de leden van de fracties van de BBB (Van Langen-Visbeek) en OPNL (Van der Goot).

Pakket over de tweede reeks eigen middelen

De commissies voor Financiën (FIN) en Europese Zaken (EUZA) bespreken dat inbreng voor schriftelijk overleg met de regering wordt geleverd door de fracties ChristenUnie (Holterhues) en Volt (Hartog) gezamenlijk en door de JA21-fractie (Baumgarten).

Herziening Belastingstelsel

De commissie voor Financiën bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de 50PLUS-fractie (Van Rooijen).

Wet Zorg en Dwang

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de BBB-fractie (Van Wijk), de fracties van VVD en CDA gezamenlijk (Prins) en de fracties van GroenLinks-PvdA (Van Gurp) en PVV (Bezaan).

Wet afbreking zwangerschap

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van JA21 (Baumgarten) en SGP (De Vries).

Voortgang preventieaanpak leefstijl

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bespreekt dat inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van PVV (Bezaan) en PvdD (Koffeman).


Hamerstuk

Wet Adviescollege ICT-toetsing

De commissie voor Binnenlandse Zaken meldt het wetsvoorstel aan als hamerstuk voor de plenaire vergadering.


Europees Werkprogramma 2024

De commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) besluit de voorstellen Versterken van partnerschappen en Europese defensie uit het Werkprogramma 2024 van de Europese Commissie prioriteit te willen geven.

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besluit het voorstel Europese ondernemingsraad prioriteit te willen geven.

De commissie voor Financiën (FIN) besluit het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn 2013/34/EU betreffende de jaarlijkse financiële overzichten, geconsolideerde financiële overzichten en aanverwante verslagen van bepaalde ondernemingsvormen (jaarrekeningenrichtlijn) prioriteit te willen geven.

De commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) besluit de volgende voorstellen prioriteit te willen geven:

  • Waterweerbaarheid
  • Een veilige ruimte voor de groene en de digitale transitie.
  • Voorstel voor een verordening tot wijziging van:
    • Verordening (EU) nr. 167/2013 inzake de goedkeuring van en het markttoezicht op landbouw- en bosbouwvoertuigen
    • Verordening (EU) nr. 168/2013 betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers;
  • Voorstel voor een besluit tot wijziging van:
    • Richtlijn 96/67/EG van de Raad betreffende de toegang tot de grondafhandelingsmarkt op de luchthavens van de Gemeenschap;
    • Richtlijn 2009/33/EG inzake de bevordering van schone wegvoertuigen ter ondersteuning van emissiearme mobiliteit;
    • Richtlijn 2022/1999 betreffende uniforme procedures voor de controle op het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg;
  • Richtlijn 2009/12/EG inzake luchthavengelden;
  • Herziening van Richtlijn 92/106/EEG betreffende gecombineerd vervoer van goederen tussen lidstaten);
  • Geschiktheidscontrole van de wijze waarop het beginsel dat de vervuiler betaalt wordt toegepast op het milieu.

De commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besluit de volgende initiatieven uit het Werkprogramma als prioritair aan te merken:

  • Voorstel voor een verordening tot wijziging van:
    • Verordening (EU) nr. 1379/2013 houdende een gemeenschappelijke marktordening voor visserijproducten en aquacultuurproducten;
    • Verordening (EU) nr. 167/2013 inzake de goedkeuring van en het markttoezicht op landbouw- en bosbouwvoertuigen;
    • Verordening (EU) nr. 168/2013 betreffende de goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers.
  • Voorstel voor een verordening tot wijziging van verordening (EU) 2016/2031 betreffende beschermende maatregelen tegen plaagorganismen bij planten.
  • Uitvoeringsverordening van de Commissie tot wijziging van:
    • Uitvoeringsverordening (EU) nr. 180/2014 van de Commissie van 20 februari 2014 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 228/2013 (Posei);
    • Uitvoeringsverordening (EU) nr. 181/2014 van de Commissie tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 229/2013 (ten behoeve van de kleinere eilanden in de Egeïsche Zee).
  • Uitvoeringsverordening van de Commissie tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2022/128 van de Commissie van 21 december 2021 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) 2021/2116 wat betreft betaalorganen en andere instanties, financieel beheer, goedkeuring van de rekeningen, controles, zekerheden en transparantie.
  • Uitvoeringsverordening van de Commissie tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) 2015/1375 van de Commissie tot vaststelling van specifieke voorschriften voor de officiële controles op Trichinella in vlees.
  • Uitvoeringsverordening van de Commissie tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EG) nr. 999/2001 houdende vaststelling van voorschriften inzake preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopathieën.
  • Voorstel voor een verordening betreffende visserijstatistieken.
  • Evaluatie van de kaderrichtlijn mariene strategie (Richtlijn 2008/56/EG) .
  • Evaluatie van de nitratenrichtlijn (Richtlijn 91/676/EEG).

Overig

EU-rechtsstaatrapport 2023 Europese Commissie

De Kamercommissies voor Europese Zaken (EUZA) en Justitie en Veiligheid (J&V) hielden dinsdag 30 januari een deskundigenbijeenkomst over het EU-Rechtsstaatrapport 2023 van de Europese Commissie.

Radarstation Herwijnen

De commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (BDO) en Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving (IWO) kregen een technische briefing over het radarstation Herwijnen door het ministerie van Defensie.


Deel dit item: