Nieuws uit de commissies dinsdag 18 januari 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 18 januari 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Gesloten coffeeshopketen

De commissie Justitie en Veiligheid wenst van de initiatiefnemers van Initiatiefvoorstel-Sneller en Sjoerdsma Wet gesloten coffeeshopketen (34165) te vernemen wat (de tekst van) het regeerakkoord betekent voor het initiatiefvoorstel.

Schriftelijke inbreng

Inwerkingtreding Omgevingswet

Inbreng voor schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wordt geleverd door de fracties van de VVD (Klip-Martin), het CDA (Rietkerk), GroenLinks (Kluit), D66 (Moonen), PvdA (Fiers), SP (Janssen), ChristenUnie (Verkerk), de PvdD (Nicolaï) en 50PLUS (Baay-Timmerman). 

Verdrag tegen handel in menselijke organen

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 13 december 2021 (32735, O)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks en SP gezamenlijk (Van Gurp en Gerkens) en de PVV-fractie (Van Kesteren). 

Motie-Berkhout c.s. over zwart kleuren rotorbladen

Brief van de staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat van 23 november 2021 (EK, J)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de Fractie-Nanninga (Berkhout), mede namens PvdD-fractie. 

Wijzigingsbesluit Bal

Brief van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat ter aanbieding van het wijzigingsbesluit Bal in verband met actualisatie van de regels over industriële emissies

Inbreng voor schriftelijk overleg met de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van het wijzigingsbesluit Bal wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Kluit), mede namens de PvdD, en de SP (Janssen).

Eindrapportage Onbeperkt meedoen! 2018 - 2021

Brief van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 november 2021 (24170, E)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de PvdD-fractie (Prast).

Implementatie EU-richtlijn hernieuwbare energie voor garanties van oorsprong

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van CDA (Atsma), Fractie-Nanninga (Berkhout) en PVV (Faber-Van de Klashorst).

Implementatie Telecomcode

Inbreng voor het nader voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van CDA (Atsma) en GroenLinks (Kluit).

Staatscommissie rechtsstaat

Conceptopdracht staatscommissie rechtsstaat

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Veldhoen), D66 (Backer), PvdA (Recourt), PVV (Bezaan), PvdD (Nicolai) en SGP (Van Dijk).

Deelrapporten onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden

Brief van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 24 november 2021 (28973 / 29683, K)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit), de fractie van Partij voor de Dieren sluit zich bij deze vragen aan. De conceptbrief zal per e-mail aan de leden van de commissie worden voorgelegd.

Toetsingskader Risicoregelingen voor de Borgstelling MKB-landbouwkredieten, plus-module werkkapitaal omschakeling duurzame landbouw

Brief van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 13 december 2021 (35334, AM)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van Partij voor de Dieren (Koffeman).

Nieuwe energiebronnen

Naar aanleiding van technische briefing 30 november 2021

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van Forum voor Democratie (Dessing). 

Strategisch prognoseverslag 2021

Commissiemededeling: Strategisch prognoseverslag 2021 - Het vermogen en de vrijheid tot handelen van de EU;

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van BuZa over het Strategisch prognoseverslag 2021;

EU-voorstel: Strategisch prognoseverslag 2021

De leden van de PVV-fractie (Faber-Van de Klashorst) leveren inbreng voor een nader schriftelijk overleg.

Milieueffectrapportages

Inbreng voor schriftelijk overleg met de minister van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van de brief van 14 december 2021 (34287/ 29383, S) wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Kluit). 

Vergoeding schade exploitanten kolencentrales

Verslag nader schriftelijk overleg (35668, L)

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Nicolaï), mede namens de fracties van GroenLinks, PvdA en SP.

Verslag van een schriftelijk overleg met de minister van Financiën over de uitkomsten van de peer review van de Algemene Rekenkamer; Verbetering verantwoording en begroting

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de VVD-fractie (Geerdink). 

Plenair debat

Wet minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking

De commissie Financiën brengt eindverslag uit en stelt voor het wetsvoorstel te agenderen voor plenair debat.

Corona

Wereldwijde aanpak COVID19-pandemie

Brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking inzake de wereldwijde aanpak COVID-19 pandemie

De commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken; en Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking besluiten de inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van 6 december 2021 aan te houden tot 25 januari 2022, in afwachting van de beantwoording van de nadere vraag over vaccindonatie aan het buitenland, die bij brief van 24 december 2021 aan de minister van VWS is gesteld. Inbreng wordt reeds geleverd door de fracties van de PvdA (Karakus) en de PVV (Van Hattem).

Verlenging geldigheidsduur Tijdelijke Wet Maatregelen COVID19

In de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstellen inzake verbrede inzet coronatoegangsbewijzen en wetsvoorstel Goedkeuringswet vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19

De commissies Justitie en Veiligheid; Volksgezondheid, Welzijn en Sport; Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken; Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Sociale Zaken en Werkgelegenheid nemen kennis van de stand van zaken van de bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstellen. Zij besluiten op 25 januari 2022 een mogelijk behandeltraject van het wetsvoorstel Goedkeuringswet vierde verlenging geldingsduur Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (35979) te bespreken, nu de Tweede Kamer dit wetsvoorstel naar verwachting als hamerstuk afdoet op 27 januari 2022.

Negende incidentele suppletoire begroting Economische Zaken en Klimaat 2021 inzake diverse steunmaatregelen COVID-19 en nieuwe verlenging waardevermeerderingsregeling

De commissie Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt blanco eindverslag uit teneinde het voorstel af te doen als hamerstuk.

Divers

Initiatiefvoorstel-Raemakers en Van Meenen Bevorderen keuzemogelijkheid tussen kindercentra die wel of niet kinderen toelaten die niet deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma

De commissies Volksgezondheid, Welzijn en Sport; en Justitie en Veiligheid adviseren de Kamervoorzitter op verzoek om de plenaire behandeling van het initiatiefwetsvoorstel-Raemakers en Van Meenen, voorzien op dinsdag 25 januari 2022, van de plenaire agenda af te voeren. De commissies geven de Voorzitter in overweging dit initiatiefwetsvoorstel opnieuw voor plenaire behandeling te agenderen op of na dinsdag 8 februari 2022 en uiterlijk binnen drie maanden.


Deel dit item: