Nieuws uit de commissies dinsdag 24 mei 2022



De Eerste Kamercommissies hebben op dinsdag 24 mei 2022 vergaderd over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en over andere zaken. De belangrijkste besluiten staan hieronder. De volledige besluitenlijst staat in de zogenoemde korte aantekeningen van de betreffende commissies.

Eventuele deelname Nederlandse staat aan aandelenemissie Air France-KLM

Derde incidentele suppletoire begroting Financiën 2022 inzake aandelenemissie Air France-KLM

De commissie Financiën besluit naar aanleiding van de brief van de ministers van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat van 24 mei 2022 inzake de aandelenemissie Air France - KLM c.a. een commissiebrief te sturen met een reactietermijn tot vrijdag 27 mei 2022, 16.00 uur. Tevens spreekt zij de wens uit om op maandagavond 30 mei 2022, van 20.00-21.30 uur een besloten, vertrouwelijke (technische) briefing te houden met de minister van Financiën, haar ambtenaren en de state-agent over dit dossier.

Onder voorbehoud van aanvaarding van het bijbehorende incidentele suppletoire begrotingswetsvoorstel door de Tweede Kamer op dinsdag 31 mei 2022, streeft de commissie ernaar dat - onder toepassing van artikel 56 Reglement van Orde van de Eerste Kamer door de Kamervoorzitter (spoedeisende wetsvoorstellen) - die dag de commissie mondeling eindverslag uitbrengt en het plenaire debat en de stemming over genoemd wetsvoorstel plaatsvinden.


Schriftelijke inbreng

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de PvdA (Crone) en CDA (Rietkerk) gezamenlijk, waarbij de leden van de fracties van GroenLinks (De Boer), SP (Kox), PvdD (Nicolai) en 50PLUS (Baay) zich reeds aansluiten bij de gestelde vragen.

Stand van zaken Omgevingswet

Inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening over de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt geleverd door de leden van de fracties van GroenLinks (Kluit), D66 (Moonen), de PvdA (Fiers), de SP (Janssen), de ChristenUnie (Verkerk) en de PvdD (Nicolaï). Het lid Kluit (GroenLinks) geeft aan een gespreksverslag van haar overleg van heden met de secretaris-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties inzake het melden van gevallen van intimidatie via de commissiegriffier onder de commissieleden te laten verspreiden.

Verslag nader schriftelijk overleg met de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de implementatie van de Wet vereenvoudiging Wajong en over de uitvoering van de motie van het lid Van Pareren c.s. over de compensatie van Wajongers van wie het inkomen achteruitgaat

Inbreng voor nader schriftelijk overleg over de implementatie van de Wet vereenvoudiging Wajong wordt heden geleverd door de leden van de Fractie-Nanninga (Van Pareren) en van de OSF (Raven).

Verslag schriftelijk overleg met de minister van Financiën over EU-voorstellen inzake wijziging Eigenmiddelenbesluit en herziening verordening MFK 2021-2027; EU-voorstel: Besluit ter wijziging Eigenmiddelenbesluit COM(2021)570

Op verzoek van het lid Van Ballekom (VVD) is besloten heden alsnog gelegenheid te bieden voor inbreng voor nader schriftelijk overleg met de minister van Financiën n.a.v. de antwoordbrief van de minister van Financiën, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, van 10 mei jl. (EK 36 019, A). Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van de VVD (Van Ballekom) en de ChristenUnie (Ester).

Europese voorstellen inzake methaanemissies en gasmarkten - Fit for 55-pakket

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (Vendrik) en Forum voor Democratie (Dessing). 

Verslag schriftelijk overleg met de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen over de benoeming van leden van de Commissie Parameters en over de opdracht aan de commissie

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt heden geleverd door de leden van de CDA-fractie (Oomen-Ruijten) en de PvdA-fractie (Crone) gezamenlijk.

Derogatie Nitraatrichtlijn

Brief van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit NV van 26 april 2022

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van PvdA (Karakus), mede namens de fractie van GroenLinks (Kluit), en de Partij voor de Dieren (Koffeman). 

Voorstel voor een Dataverordening

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van GroenLinks (De Boer), PvdA (Recourt), SP (Gerkens) en PvdD (Nicolaï) gezamenlijk en door de fracties van de PVV (Bezaan) en ChristenUnie (Talsma).

Verlaging afromingspercentage bij overgang fosfaatrechten

Brief van de minister van LNV van 21 april 2022 (35949, E)

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van Partij voor de Dieren (Prast). 

Brief van de minister van Financiën ter aanbieding van het KPMG-rapport inzake een Insurance Guarantee Scheme; Wet herstel en afwikkeling van verzekeraars

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Prast).

Verslag schriftelijk overleg met de minister van Financiën over de Kaderwetevaluaties van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank over de periode 2016-2020

Inbreng voor nader schriftelijk overleg wordt geleverd door de fractie van de PvdD (Prast).

Commissiemededeling: vernieuwd strategisch partnerschap met de ultraperifere gebieden

De leden van de CDA-fractie (Oomen-Ruijten) leveren heden inbreng voor schriftelijk overleg met de regering.


Corona

Brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 23 mei 2022 ter aanbieding van het ontwerpbesluit houdende wijziging van de vervaldatum van artikel 6ba van de Wet publieke gezondheid

De fracties van GroenLinks (De Boer) en PVV (Van Hattem) geven te kennen inbreng te willen leveren voor schriftelijk overleg. In verband met het verstrijken van de voorhangtermijn binnen 2 weken, zal de inbreng vrijdag 27 mei 2022 per e-mail worden aangeleverd.

Verslag schriftelijk overleg met de minister van J&V over evaluatie aanpak coronacrisis en de quick scan Modernisering van het staatsnoodrecht

Het lid Nicolaï (PvdD) geeft te kennen vervolgvragen te willen stellen in verband met de eerste tranche herziening Wet publieke gezondheid (Wpg) en zal dit betrekken bij de inbreng voor schriftelijk overleg op 7 juni 2022 over de brief van 4 mei 2022 over de hoofdlijnen eerste tranche herziening Wpg.

Eerste incidentele suppletoire begroting Justitie en Veiligheid 2022 inzake naleving, controle en handhaving inzet Coronatoegangsbewijs

De commissie Justitie en Veiligheid brengt blanco eindverslag uit en stelt voor op 31 mei 2022 over het wetsvoorstel te stemmen, opdat woordvoerders desgewenst een stemverklaring kunnen afleggen.


Mondeling overleg

Mondeling overleg jeugdzorg

De commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport voerde een mondeling overleg met staatssecretaris van Ooijen (VWS) en minister Weerwind (Rechtsbescherming) over de stand van zaken in de jeugdzorg en voorgenomen hervormingen van het kabinet.


Diversen

Plenaire behandeling Grondwetswijzigingen

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken stemt ermee in om alle zes grondwetswijzigingen in tweede lezing gezamenlijk te behandelen in één debat. De commissie wenst de zes grondwetswijzigingen in chronologische volgorde tijdens het debat te behandelen zodat vragen en antwoorden niet door elkaar lopen. Zij verzoekt de minister de vragen ook steeds per wetsvoorstel te behandelen tijdens de termijnen van de regering.


Deel dit item: