Nieuws uit de commissies: dinsdag 25 september 2018



Hieronder treft u een selectie aan van de besluiten van de commissies van de Eerste Kamer op dinsdag 25 september 2018 over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en andere zaken. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de commissies.

Deconstitutionalisering benoeming commissaris van de Koning en burgemeester

De commissie Binnenlandse Zaken/Algemene Zaken brengt eindverslag uit over het initiatiefvoorstel van het Tweede Kamerlid Jetten over het uit de grondwet halen (deconstitutionalisering) van de benoeming van de commissaris van de Koning en burgemeester. De commissie bespreekt op 2 oktober een voorstel voor een datum voor de plenaire behandeling.

Schriftelijke inbreng

Minimalisering gaswinning Groningen

Inbreng voor voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Klip-Martin), CDA (Flierman), D66 (Pijlman), SP (Reuten), PvdA (Verheijen), GroenLinks (Vos), ChristenUnie (Ester) en SGP (Schalk). Het streven is om op 9 oktober a.s. een plenair debat te houden, mits de antwoorden van de minister op tijd zijn ontvangen.

Kwaliteit AMvB's ambulante gedwongen zorg

Inbreng voor schriftelijk overleg over de twee voorgehangen besluiten gedwongen zorg wordt geleverd door de fracties van VVD (De Bruijn-Wezeman, mede namens de CDA-fractie), SP (Don), PvdA (Fiers) en SGP (Van Dijk).

Verduidelijking rechtspositie transgender personen en intersekse personen

Inbreng voor het voorlopig verslag over het initiatiefvoorstel-Bergkamp, Van den Hul en Özütok Wet verduidelijking rechtspositie transgender personen en intersekse personen wordt geleverd door de fracties van VVD (Schouwenaar), D66 (Prast), SP (Meijer) en SGP (Schalk).

Euthanasie

Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brief van de minister van VWS van 28 augustus 2018 wordt geleverd door de SGP-fractie (Van Dijk).

Zelfstandige bevoegdheid geregistreerd mondhygiënist

Inbreng voor schriftelijk overleg naar aanleiding van de brieven van de minister voor Medische Zorg en Sport van 6 en 13 juli 2018 over het voorhangen van het Tijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid geregistreerd mondhygiënist wordt geleverd door de fracties van VVD (Bruijn) en GroenLinks (Ganzevoort).

Verruiming ontheffing ingezetenschap wethouders en gedeputeerden

Inbreng voor het voorlopig verslag over het wetsvoorstel Verruiming van de bevoegdheid om ontheffing te verlenen van het vereiste van ingezetenschap voor wethouders en gedeputeerden wordt geleverd door de fracties van VVD (Huijbregts-Schiedon), CDA (Van Bijsterveld), PVV (Van Hattem) en PvdA (Sini).

Uitbreiding bevoegdheden Europees Openbaar Ministerie

De leden Van Hattem (PVV) en Wezel (SP) hebben aangegeven voornemens te zijn inbreng voor schriftelijk overleg te leveren naar aanleiding van de commissiemededeling inzake uitbreiding van bevoegdheden van het EOM (COM(2018)641). De inbrengdatum is vastgesteld op 2 oktober 2018.

Evaluatie Tarievenwet Commissie m.e.r.

Inbreng voor nader schriftelijk overleg over de brief van de minister van Infrastructuur en Waterstaat van 5 juli 2018 in reactie op de brief van 25 mei 2018 (verslag nader schriftelijk overleg) over de evaluatie van de  Tarievenwet Commissie m.e.r. wordt geleverd door de fractie van GroenLinks (Vos).

Overig nieuws

Invoering dienstplicht voor vrouwen

De commissie BDO brengt eindverslag uit en stelt voor over het wetsvoorstel te stemmen op dinsdag 2 oktober 2018.


Deel dit item: