Nieuws uit de commissies: dinsdag 17 april 2018



Hieronder treft u een selectie aan van de besluiten die de commissies van de Eerste Kamer op dinsdag 17 april 2018 hebben genomen over de voortgang in de behandeling van wetsvoorstellen en andere zaken. De volledige besluitenlijst staat in de korte aantekeningen van de commissies.

Mondeling overleg

De commissie Immigratie & Asiel/JBZ-Raad voerde dinsdag in de plenaire zaal een mondeling overleg met staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid over het Gemeenschappelijk Europees Asielstelsel (GEAS). Dit gebeurde naar aanleiding van een brief van Harbers van 9 april 2018.

Schriftelijke inbreng

Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017

De commissie Binnenlandse Zaken besluit op 24 april 2018 gelegenheid te geven voor inbreng voor schriftelijk overleg over de brief van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 16 april 2018 in reactie op de brief vanuit de commissie van 12 april 2018 (34588, H). De commissie besluit in meerderheid geen voorstel te formuleren voor een verzoek om voorlichting van de Afdeling advisering van de Raad van State over de inwerkingtreding van de Wiv2017 in relatie tot de Wet raadgevend referendum. De commissie besluit in meerderheid geen voorstel te doen voor een plenair debat over de brief van de regering van 6 april 2018 inzake de uitslag van het raadgevend referendum over de Wiv2017 (34588, G).

34.588

Intrekking Wet raadgevend referendum

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van CDA (Lokin-Sassen), D66 (Engels), PVV (Van Hattem), SP (Köhler), PvdA (Sini), GroenLinks (Lintmeijer), ChristenUnie (Bikker), PvdD (Koffeman), SGP (Schalk) en 50PLUS (Nagel).

34.854

Versterking strafrechtelijke aanpak terrorisme

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Schouwenaar), CDA (Rombouts), SP (Wezel), ChristenUnie (Bikker) en SGP (Van Dijk).

34.746

Brief minister SZW evaluatie Wet aanpassing financieel toetsingskader

Inbreng voor schriftelijk overleg wordt geleverd door de fracties van CDA (Oomen-Ruijten), D66 (Prast), PVV (Kok), PvdA (Postema) en ChristenUnie (Ester). De SP-fractie (Köhler) geeft te kennen vooralsnog eerst de reactie en het verloop van de behandeling in de Tweede Kamer af te willen wachten.

33.972

Wijzigingen naar aanleiding van de evaluatie Warmtewet

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van D66 (Pijlman), SP (Meijer), PvdA (Fiers), GroenLinks (Vos), ChristenUnie (Ester) en PvdD (Teunissen).

34.723

Regionale samenwerking voortijdig schoolverlaten en jongeren in een kwetsbare positie

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (De Bruijn-Wezeman), D66 (Pijlman) en PVV (Van Kesteren).

34.812

Wet modernisering faillissementsprocedure

Inbreng voor het voorlopig verslag wordt geleverd door de fracties van VVD (Van de Ven), SP (Wezel) en PvdA (Sent).

34.740

Invoering dienstplicht voor vrouwen

De commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking besluit inbreng te leveren voor het nader voorlopig verslag op 15 mei 2018. De fracties van VVD (Knip), D66 (Schaper) en PvdA (Vlietstra) geven aan inbreng te willen leveren.

34.764

Europese voorstellen circulaire economie

De commissies IWO & EZK/LNV besluiten de Europese voorstellen over circulaire economie in behandeling te nemen. De commissies besluiten tevens op 15 mei 2018 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg.

COM (2018)28PDF-document; COM (2018)29PDF-document; COM (2018)32PDF-document

Schenkbelasting en huwelijkse voorwaarden

De commissie Financiën besluit op 15 mei 2018 inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering naar aanleiding van het op 5 april 2018 ontvangen beleidsbesluit schenkbelasting en huwelijkse voorwaarden. De leden van de fractie van de VVD (Van de Ven) en de leden van de fractie van het CDA (Van Rij) zijn voornemens inbreng te leveren. Toezegging T02522 wordt als voldaan beschouwd.

34.786, B; T02522

Onafhankelijke toetsingen Commissie voor de m.e.r.

De commissie Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving besluit de toezegging over het tot dusverre meenemen in de evaluatie van het oordeel van de Commissie voor de m.e.r. over de aantallen onafhankelijke toetsingen als openstaand te beschouwen en inbreng voor nader schriftelijk overleg te leveren op 15 mei 2018.

29.383, N; T02445

Armoede bij kinderen

Het lid Don (SP) geeft te kennen op 15 mei 2018 inbreng te willen leveren voor schriftelijk overleg over de brief van 6 april 2018 naar aanleiding van de motie-Kox c.s. over armoede bij kinderen.

T02494; 34.775, D; 34.775, Y

Verordening Buitenlandse directe investeringen in EU

De fracties van D66 (Prast) en CDA (Van Rij) overwegen om, naast het lid Overbeek (SP), inbreng te leveren voor schriftelijk overleg met de regering over de Commissiemededeling en Verordening Buitenlandse directe investeringen in de EU. De commissie besluit om de inbrengvergadering hiertoe te verplaatsen naar dinsdag 24 april. Besloten wordt dat de griffie zal kijken naar eventuele implicaties in verband met subsidiariteitstermijnen en andere Europese procedures. Indien er geen verdere procedurele implicaties zijn besluit de commissie om de inbrengvergadering over het reces heen te tillen en te agenderen voor dinsdag 15 mei.

E170031

Boetebeleid bij late implementatie Europese richtlijnen

De commissies Europese Zaken, Justitie & Veiligheid en Immigratie & Asiel/JBZ-Raad bespreken de brief van de minister voor Rechtsbescherming aan de voorzitter van de Eerste Kamer inzake reactie op brief over boetebeleid Europese Commissie bij te late implementatie van richtlijnen en stellen voor dat de Kamer in nader schriftelijk overleg treedt met de regering. Daartoe zal in commissieverband een conceptbrief worden voorbereid, die zal worden doorgeleid naar de Kamervoorzitter.

34.714, D

Studie benutten investeringsruimte in begroting

De leden van de fractie van D66 (Rinnooy Kan) hebben inbreng geleverd voor schriftelijk overleg met de regering naar aanleiding van de brief van de minister van Financiën van 23 maart 2018. De conceptbrief zal per e-mail onder de leden van de commissie worden verspreid, zodat fracties zich desgewenst kunnen aansluiten.

34.775 IX, D; T02523

Engelstalige rechtspraak internationale handelskamers rechtbank en gerechtshof Amsterdam

De commissie Justitie en Veiligheid stelt het voorlopig verslag over het wetsvoorstel Engelstalige rechtspraak internationale handelskamers rechtbank en gerechtshof Amsterdam (Netherlands Commercial Court) zoals het geagendeerd staat vast, met dien verstande dat de fractie van VVD zich aansluit bij de vragen van de CDA-fractie en de fracties van SP, PvdA en ChristenUnie zich aansluiten bij zowel de vragen van de VVD-fractie als van de CDA-fractie.

34.761

Voor de plenaire agenda

Verdere modernisering Huurcommissie en introductie verhuurderbijdrage

De commissie Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken stelt voor het wetsvoorstel op 29 mei 2018 plenair te behandelen; 34.652

Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties

De commissie Financiën brengt eindverslag uit teneinde het wetsvoorstel af te kunnen doen als hamerstuk; 34.677

Verzamelwet EZK en LNV 20..

De commissie Economische Zaken/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit brengt blanco eindverslag uit teneinde het voorstel af te doen als hamerstuk; 34.860

Kwaliteitsfonds notariaat

De commissie Justitie en Veiligheid brengt blanco eindverslag uit teneinde het voorstel af te doen als hamerstuk; 34.810


Deel dit item: